Witam,
Nie wiem czemu ale od czasu jak mam AUDI stale nie podoba mi się seryjne podświetlanie. Niby czerwone, niby pomarańczowe. W jednym miejscu blade w innym prawie nie świeci. Wymiana żarówek nie pomogła. W ten o to sposób zrodził się w mojej głowie pomysł na zmianę podświetlania zegarów i przycisków wewnątrz mojej niuni. Jako, że bardzo lubię kolor niebieski (czerwony też jest spoko) postanowiłem zastosować niebieskie podświetlanie. Do tego celu użyłem diód SMD model 1206 gdyż tylko one pozwalają na bezpieczne lutowanie przy zachowaniu względnie małych rozmiarów co w pewnych przełącznikach jest bardzo ważne! Moje zmiany postępują etapami. W pierwszej kolejności zmodyfikowałem przyciski na radiem.
Pierwsze trzy przyciski były wręcz banalne jednak ostatni był nielada wyczynem (jak dla mnie).
Proszę zwrócić uwagę na szczegóły. Nie zapomniałem nawet o tej małej kresce
W sumie ostatni przycisk/regulator pochłonął 4 diody. Jedna na kreskę, jedna na znaczek i aż dwie na podświetlenie położenia. Kolor jest bardziej ciemny tylko mój badziewiacki aparat wie oczywiście lepiej
Kolejny etap to wymiana podświetlania w przełączniku od regulacji lusterek.
Tutaj mam więcej fotek
Widać tutaj 4 rezystory, każdy po 1kOhm. Wiadomo, że niebieskie diody potrzebują troszkę wyższego napięcia
Dlaczego każda dioda ma własny rezystor? Bo diody są gorzej niż wredne
Jeżeli damy jeden rezystor i 4 z pozoru identyczne diody połączone równolegle to po włączeniu możemy się zdziwić. W moim przypadku jedna prawie wcale nie świeciła inna była ciemniejsza. Stosuję takie rozwiązanie 1 dioda + 1 rezystor. Dzięki temu wszystko ładnie świeci i do tego równomiernie!
Mimo iż wybrane diody są dosyć duże to jednak montaż i lutowanie wymaga dużo opanowania i koncentracji. Ja na ten przełącznik potrzebowałem 5godzin.
Efek widać niżej :]
Następny element (jak kasa będzie) modyfikowany to regulatory ogrzewania i dmuchawy. Plan jest taki, że środek będzie podświetlony diodami czerwonymi gdyż w tym miejscu AUDI nie pozwala na modyfikację. Finał nastąpi w dniu gdy zamontuję czarne tarcze z niebieskimi cyferkami. Mam kilka "patentów" na ich modyfikację. Jednak jako student mam bardzo mało kasy
PS: czy ktoś z szanownych forumowiczów ma może dostęp do diód SMD w przystępnych cenach?