.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.lut.2025 00:43:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 02.wrz.2006 09:22:34 
Użytkownik

Widze Tukan, ze nie mozesz sie zdecydowac.. Powiedz na czym Ci zalezy.. Ja podtrzymuje swoje zdanie , ze najpierw przod a pozniej sub.. Nikt mnie nie przekona, ze odwrotnie zagra to lepiej..

Wedlug mnie odpusć sobie te magnaty.. Na rynku jest multum sprzetu lepszego w podobnej cenie, czesto trafisz uzywke z wyzszej połki wiec warto sie rozglądnąć..

Określ jasno co ma w tym 1000 zl sie zawrzeć.. Bo tak sypać linkami można za "przeproszeniem" do usranej śmierci.. :diabel:

Jesli mam coś polecic na przod to :
http://www.allegro.pl/item124447580__xe ... a_bcm.html

http://www.allegro.pl/item124436307_dls ... imate.html to masz woofer z bardzo wysokiej serii w rms'ie ma chyba 120w

Ja mam także, na sprzedaż woofery focal'a 130v2 za cene 280 zl, dokladam ramki montazowe do a4, http://www.allegro.pl/item124507766_foc ... glass.html cena nowego zestawu, z ktorego pochodza te woofery to 1200 zl

Lub zestaw 16 i panel
http://www.allegro.pl/item124388812_foc ... ss_a1.html

Na allegro koles robi panele za 140 zl i sa ponoc bardzo dobrej jakości wiec warto sie zastanowic.. A ta szesnastka to zagra bank dobrze.. mimo iz to podstawowa seria focal'a.. sluchalem 16 z serii v2 i bylem pod wrazeniem, sub'a jl audio 10w3 d6 (2 cewki) praktycznie nie bylo slychac..!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 02.wrz.2006 09:34:23 
Użytkownik

jak dla mnie Magnat od razu odpada... Fosgate slyszalem ( porownywalnego cenowo) JBL vs Fosgate, wygral JBL... ale podobno w tym roku fosgate sie bardiej przylozyl... jestem jak najbardziej za zdaniem heveliusza... zestaw dwudrozny + skrzynka + dobry wzmak = extra dzwiek...

hmm 1000 zl ja bym polecil (sprawdzone granie):

http://www.allegro.pl/item124658505_jbl ... cena_.html

http://www.allegro.pl/item124892897_jbl ... d_abc.html

- i GTo 75.4

pozbieraj jeszcze troche kaski... a ponadto nie kupuj na szybko, bo nic z tego dobrego nie bedzie....

- AUDI B1 CULT - project sell
- A4 1.9 TDI QUATTRO - lazy car
- QSW 4.2 V8 - wiedz, że cos się dzieje...

Tytuł:
PostNapisane: 02.wrz.2006 09:38:24 
Użytkownik

http://www.allegro.pl/item123149197_oka ... _bcm_.html

dobry wzmak

- AUDI B1 CULT - project sell
- A4 1.9 TDI QUATTRO - lazy car
- QSW 4.2 V8 - wiedz, że cos się dzieje...

Tytuł:
PostNapisane: 03.wrz.2006 13:21:22 
Użytkownik

statnie rozegranie ten http://allegro.pl/item124634741_skrzyni ... s_250.html
czy ten http://allegro.pl/item124360313_wroclaw ... ygwar.html

czy ten http://allegro.pl/item124273106_jbl_skr ... _25cm.html
a jezeli zaden to dajcie mi wytyczne jak znalesc fajny subek jakie pasno orza Skuteczność pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 03.wrz.2006 15:04:28 
Użytkownik

Przeczytaj odpowiedzi z poprzedniej strony... Poleciłem Ci Hertza... Potem padły opinie, że masz go brać!!
Więc nad czym się zastanawiasz??
Streszczaj się bo ktoś go podbierze. Sam się na niego paliłem, ale funduszu brakuje :) :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 03.wrz.2006 19:43:21 
Użytkownik

mam zamiar to kupic + http://allegro.pl/item124639494_wzmacni ... b_604.html
ten wzmacniacz mysle ze to dobrze zagra!!!

Tytuł:
PostNapisane: 04.wrz.2006 18:01:45 
Użytkownik

jutro bede posiadaczem hertza es250 i wzmaka carpowera!!!! jak zamontuje to naisze jak gra pozdro i dzieki za odpowiedzi

Tytuł:
PostNapisane: 04.wrz.2006 18:47:02 
Użytkownik

No to gratulacje!! Tylko załóż porządnie, a nie na łapu capu.
Najlepiej puść kable prądowe jednym progiem, a sygnałowe drugim. Unikniesz interferencji i zakłóceń sygnału...
Chyba, że kuż kable masz :)

Czekamy na wyniki...

Tytuł:
PostNapisane: 08.wrz.2006 15:54:26 
Użytkownik

witam pozakladalem i teraz powiedzcie mi jak co ustawic mam ok 6 pokretel i nie wiem jak je poustawiac zmostkowane mam tak to ja kanaly 1234
5678
i na suba mam kanal 1 i 4 dobrze jest tak te oznaczenia to wyjscia ze wzmaka jest ich 8 !!

Tytuł:
PostNapisane: 08.wrz.2006 16:42:34 
Użytkownik

Nie ma recepty ma to, żeby dobrze ustawić. Musisz próbować, aż nie osiągniesz efektu zadawalającego...
Filtr LPF najlepiej brzmi, gdy jest w okolicy 80-100Hz. Podobnie powinieneś ustawić HPF, żeby niepotrzebnie nie pruć głośników. Reprodukcją tego pasma zajmie się teraz sub...

A przede wszystkim używaj kropek i przecinków...
I staraj się budować zdanie według klasycznego schematu: Podmiot+orzeczenie+dopełnienie... Tak uczą w szkole więc coś w tym musi być... ;-)
Napisz jeszcze raz czego oczekujesz, zapodaj zdjęcie wzmaka (najlepiej z obu stron gdzie są przyłącza) w przybliżeniu, albo jakiś schemat... Wtedy wszystko się wyjaśni... ;-) Na zdjęciahc w googlach i innych bardzo słabo widac i nie ma zblizenia stron z przyłączami...

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2006 11:50:53 
Użytkownik

moze byc tak ze przelacznik jest na full popatrzcie na fotki i podpowiedzci mi co jest nie tak pozdro

http://img171.imageshack.us/img171/8581/sta43259gu3.jpg

http://img91.imageshack.us/img91/8936/sta43265qx0.jpg

http://img102.imageshack.us/img102/7056/sta43268fi9.jpg
pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2006 15:35:19 
Użytkownik

gorny lewy i gorny prawy kabel sa od subwoofera moga byc tak podpiete??

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2006 19:27:49 
Użytkownik

musza tak byc skoro mostkujesz!!

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2006 20:11:04 
Użytkownik

Dobra...
Więc zacznijmy "wzmacniaczologię" od początku...

Wzmacniacz ma zarówno filtry górno przepustowe (HPF) jak i dolnoprzepustowe (LPF).. To bardzo dobrze...
Jak sam pewnie wiesz, twój wzmacniacz pracuje w trybie trójkanałowym. Dlatego przesuń przełącznik MODE CHANNEL w pozycję 3...
Proponowałbym Ci zamienić podłączenie tak, żeby subwoofer pracował na kanałach 3 i 4 a głośniki przednie: lewy na 1 a prawy na 2... To ci ułatwi potem strojenie, ale jeśli nie chcesz to możesz zostawić jak jest (chyba, że w instrukcji napisane jest, że mostkowanie w trybie 3 kanałowym odbywa się na kanałach 3 i 4) - sprawdź...
Idziemy dalej (opiszę Ci tak, jak masz podączone, a potem najwyżej sobie to przerobisz)...

Nie wiem, czy stroisz na radiu fabrycznym czy na takim z wyjściem na subwoofer i filtrami. Jeśli na zaawansowanym to skręć sobie poziom do 0 - większość ma wtedy regulację w lewo i w prawo, co pozwoli w razie potrzeby zwiększyć lub zmniejszyć poziom bassu... (jakbyś chciał Mamusię przewieźć)...

Do roboty...
Na początek wyzeruj wszyskie potencjometry...
teraz dalej...
Na pierwszy ogień głośniki (nie wiem czy masz tam podłączone elipsy w półce czy przód, ale to nie ma znaczenia)...
Twoje głośniki pracuja teraz na kanałach 3 i 4.
Na skręconych potencjometrach rozkręć radio na ok. 3/4 mocy, chyba, że wcześniej zacznie zniekształcać w pozostałych głośnikach podpiętych pod radio, to wtedy ustaw na granicy zniekształceń.
Teraz potencjometr LEVEL... Rozkręcaj go powoli, aż usłyszysz, że głośniki zaczęły zniekształcać. Nie przesadź, bo jeśli masz słabe głośniki, to możesz je przepalić...
Skoro już masz ustawiony LEVEL, możesz przejść dalej. Przesuń przełącznik CROSSOVER dla kanałów 3/4 w pozycję HP. To powinno dać słyszalny efekt zmniejszenia basów... Teraz weź się za ustawienie wartości odcięcia... Służy do tego potencjometr FILTER HP... Kręć nim, aż z głośników przestanie się wydobywać dudniący bas (jakieś 1/5 obrotu). To zapewni Ci odcięcie najniższych rejestrów, których reprodukcją zajmie się teraz subwoofer i nie ma potrzeby pruć głośników...
Skoro głośniki masz ustawione, to idźmy dalej.
Teraz weźmiemy się za subwoofer...
Przestaw przełącznik CROSSOVER dla kanałów 1/2 z FULL w pozycję LP. Nie potrzenujesz, żeby twój woofer grał pełnym pasmem (nie po to go stworzono).
Na nadal rozkręconym radiu rozkręcaj pokrętło LEVEL aż usłyszysz zniekształcenia płynące z subwoofera. Skręć wtedy odrobinę i gotowe...
Kolejnym pokrętłem jest BASS EQ. Zapewni ci ono podbicie najniższych rejestrów do 12dB. Kręć nim aż będzie soczysty, głęboki Bass. Jeśli po drodze zacznie zniekształcać, wtedy skręć troszkę LEVEL. Tak działając, znajdź własny "złoty środek" i dźwięk, który Tobie odpowiada...
Dalej zajmiemy się wartością odcięcia dla głośnika niskotonowego...
Służy do tego okrętło FILTER LP.
Masz w tej chwili skręcony na max, czyli twój woofer gra tylko najniższym pasmem... Kręć nim, aż bas będzie mięsisty i niski, ale nie natarczywy i zbyt głośny i dudniący... (ok . 1/4 obrotu)...
I to by było na tyle.

Teraz skręć radio do poziomu w którym normalnie słuchasz i zobacz, czy odpowiada Ci dźwięk, czy subwoofer nie gra za mocno... Wtedy spokojnie skręć go sobie pokrętłem LEVEL do zadawalającej wartości...
Jeśli głośniki podłączone do wmacniacza grają za głośno (zapewne tak), to albo skręcasz pokrętłem we wzmacniaczu, albo ustawiasz Faderem w radiu, żeby się nie wybijały na pierwszy plan...

Pamiętaj!!! Strojenie systemu, to nie jest sprawa, którą możesz przeczytać w książce, albo którą ktokolwiek może Ci wyłożyć. Ja starałem się opisać główne zastosowanie pokręteł i co się będzie działo w przypadku manipulacji nimi...
Możesz dowolnie zmieniać wartości odcięcia i poziomu, żeby było dokładnie tak, jak Tobie się podoba... Są gusta i guściki, więc nikt tego za ciebie nie zrobi, bo bez aparatury wszyscy strojący, będą to robić według własnych preferecji...

Więc śrubokręt w łapkę i do dzieła. Poświęć na to trochę czasu, a system odpłaci Ci dźwiękiem, jakiego oczekujesz...
Możesz sobie wziąć kogoś do pomocy, kto będzie Ci kręcił, a Ty będziesz siedział w kabinie i wołał, czy tak może być...

Niech nikt nie traktuje moich wypocin dosłownie. Starałem się opisać po krótce jak to zrobic, ale robota należy do was...
Jeśli ktoś widzi jakieś rażące błedy w myśleniu, to korygujcie i dopowiadajcie. Nikt nie jst nieomylny :peace:

Miłego słuchania!!!! ;-)

Ps. I nie jedz ciastek w bagażniku, bo strasznie Ci się nakruszyło :peace: Pozdro!!! ;-)

Ostatnio edytowano 10.wrz.2006 01:39:59 przez Heveliusz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2006 21:53:40 
Użytkownik

do wzmaka od dolu mam podlaczone tweetery z tylu auta a od gory subwoofer czy przelaczniki jak tam sa moga byc na full czy nie???? bo jak dam na lp lub hp nie pamietam co to nie ida tweetery!!!!!! glosnik w tej chwili gra tak zeby jak np: spiker w radiu cos gada zeby to nie szlo przez sobwoofer lub zeby tego nie podsycal basem!!!!! wiem ze duzo napisales ale ja tego nie zabardzo rozumiem!!!!! mozesz mi np napisac jak mam ustawic kanaly czy na 2-3-4 jak na full czy hp czy na lp iu na dole full hp czy lp !!!!! i ninne pokretla jak mniej wiecej pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2006 01:38:18 
Użytkownik

No to od początku :)
Przełącznik MODE Channel w pozycję 3.
Dalej górny przełącznik Crossover (ten od subwoofera) w pozycję LP.
Dolny (od głośników) w pozycję HP.

Teraz LEVEL (górny - od subwoofera). podkręć tak, żeby było tyle basu ile ci odpowiada przy radiu zgłośnionym tak, jak normalnie słuchasz...
Dolny LEVEL ustawiasz tak, żeby te tweetery nie wierciły dziury we łbie... ;-)
Teraz pokrętło górne LP. Ustawiasz mniej więcej na godzinę 9-11 (jak najładniej brzmi)...
Pokręło HP (górne cię nie interesuje)
Dolne HP ustawiasz w podobnej pozycji co górne LP. (dolne HP Cię nie interesuje)...
BASS EQ (górne) gdzieś ponad połowa... (dolne cię nie interesuje)...
I to chyba na tyle...
Jesnak nie da się ustawić systemu tak, żeby grało nie słysząc go!!!!
To są ane orientacyjne...

Proponuję, żebyś sobie wydrukował mój długi wywód i poszedł do samochodu. Przeczytaj go ze 3 razy patrząc, które pokrętło jest od czego (ale jeszcze nie kręć)...
Jak już będziesz wiedział co jest co, to wtedy rób krok po kroku to co ci napisałem. Dojdziesz sam...
Niedziela jest długa.

Ps1. Spikerzy w radiu mają zazwyczaj niskie głosy i zawsze będą wzmacniane przez subwoofer. Ale jeśli Cię to męczy, to znaczy, że masz za głośno subwoofer. Skręć go (LEVEL - górny) i wtedy będzie ok...
Nie wiem skąd jesteś, ale jeśli sobie nie radzisz to poproś któregoś z Twoich rodzinnych forumowiczów o pomoc. Jak jesteś z Poznania lub okolic to chętnie Ci pomogę...

Ps2. Ja bym na twoim miejscu odączył te tweetery, bo są do niczego nie potrzebne. Więcej głośników nie znaczy lepszy dźwięk... Będą Ci niepotrzebnie burzyć scenę i do tego wiercić dziurę w głowie...

Daj znać co Ci się udało zrobić...

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2006 07:39:18 
Użytkownik

Heveliusz brawo za cierpliwość :peace: ... Na miejscu tukana leciałbym po porzadna flaszke.. Dzis informacja jest w cenie :D

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2006 09:51:13 
Użytkownik

witam popodkrecalem tak jak napisales mialem zle ustawione mialem croosover na fulli wzmak przetwazal wszystko!! kazdy dzwiek nawet spiker gadal przez suba!!!!a dlaczego jak dam przelacznik od kanaluw na2 to wzmak dostae powera gra dwa razy glosniej???? a jak odepne tweetery to jak dac kanal na 2 czy zostawic 3 ??? pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2006 11:40:23 
Użytkownik

Więc...
Jeśli przełączasz MODE CHANNEL w pozycję 2 i wzmak ma kopa, to znaczy, że jest tak jak napisałem 2 posty wyżej...
Musisz przełączyć subwoofer na kanały 3/4. Wtedy podłącz sobie te tweeteryw kanały 1/2 albo je wywal.
Oznacza to, że twój wzmacniacz mostkuje w trybie 3 kanałowym na kanałach 3/4. Więc tylko zamień te kable od subwoofera na te gniazda niżej i wtedy będzie power...

A w ogóle jak ci sprzęt gra??

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2006 12:31:23 
Użytkownik

gra super ale nie wiem jak to poprzestawiac dalem dolne kable na gore a gorne na dól i nic idzie bas alenie tweetery jak poprzestawiam chinche to nie idzie sub powiedz mi jak to poprzestawiac ??? czy chinche czy kable od glosnikuw do wzmaka czy wszystko na raz ? pozdro

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1