Dobra...
Więc zacznijmy "wzmacniaczologię" od początku...
Wzmacniacz ma zarówno filtry górno przepustowe (HPF) jak i dolnoprzepustowe (LPF).. To bardzo dobrze...
Jak sam pewnie wiesz, twój wzmacniacz pracuje w trybie trójkanałowym. Dlatego przesuń przełącznik MODE CHANNEL w pozycję 3...
Proponowałbym Ci zamienić podłączenie tak, żeby subwoofer pracował na kanałach 3 i 4 a głośniki przednie: lewy na 1 a prawy na 2... To ci ułatwi potem strojenie, ale jeśli nie chcesz to możesz zostawić jak jest (chyba, że w instrukcji napisane jest, że mostkowanie w trybie 3 kanałowym odbywa się na kanałach 3 i 4) - sprawdź...
Idziemy dalej (opiszę Ci tak, jak masz podączone, a potem najwyżej sobie to przerobisz)...
Nie wiem, czy stroisz na radiu fabrycznym czy na takim z wyjściem na subwoofer i filtrami. Jeśli na zaawansowanym to skręć sobie poziom do 0 - większość ma wtedy regulację w lewo i w prawo, co pozwoli w razie potrzeby zwiększyć lub zmniejszyć poziom bassu... (jakbyś chciał Mamusię przewieźć)...
Do roboty...
Na początek wyzeruj wszyskie potencjometry...
teraz dalej...
Na pierwszy ogień głośniki (nie wiem czy masz tam podłączone elipsy w półce czy przód, ale to nie ma znaczenia)...
Twoje głośniki pracuja teraz na kanałach 3 i 4.
Na skręconych potencjometrach rozkręć radio na ok. 3/4 mocy, chyba, że wcześniej zacznie zniekształcać w pozostałych głośnikach podpiętych pod radio, to wtedy ustaw na granicy zniekształceń.
Teraz potencjometr LEVEL... Rozkręcaj go powoli, aż usłyszysz, że głośniki zaczęły zniekształcać. Nie przesadź, bo jeśli masz słabe głośniki, to możesz je przepalić...
Skoro już masz ustawiony LEVEL, możesz przejść dalej. Przesuń przełącznik CROSSOVER dla kanałów 3/4 w pozycję HP. To powinno dać słyszalny efekt zmniejszenia basów... Teraz weź się za ustawienie wartości odcięcia... Służy do tego potencjometr FILTER HP... Kręć nim, aż z głośników przestanie się wydobywać dudniący bas (jakieś 1/5 obrotu). To zapewni Ci odcięcie najniższych rejestrów, których reprodukcją zajmie się teraz subwoofer i nie ma potrzeby pruć głośników...
Skoro głośniki masz ustawione, to idźmy dalej.
Teraz weźmiemy się za subwoofer...
Przestaw przełącznik CROSSOVER dla kanałów 1/2 z FULL w pozycję LP. Nie potrzenujesz, żeby twój woofer grał pełnym pasmem (nie po to go stworzono).
Na nadal rozkręconym radiu rozkręcaj pokrętło LEVEL aż usłyszysz zniekształcenia płynące z subwoofera. Skręć wtedy odrobinę i gotowe...
Kolejnym pokrętłem jest BASS EQ. Zapewni ci ono podbicie najniższych rejestrów do 12dB. Kręć nim aż będzie soczysty, głęboki Bass. Jeśli po drodze zacznie zniekształcać, wtedy skręć troszkę LEVEL. Tak działając, znajdź własny "złoty środek" i dźwięk, który Tobie odpowiada...
Dalej zajmiemy się wartością odcięcia dla głośnika niskotonowego...
Służy do tego okrętło FILTER LP.
Masz w tej chwili skręcony na max, czyli twój woofer gra tylko najniższym pasmem... Kręć nim, aż bas będzie mięsisty i niski, ale nie natarczywy i zbyt głośny i dudniący... (ok . 1/4 obrotu)...
I to by było na tyle.
Teraz skręć radio do poziomu w którym normalnie słuchasz i zobacz, czy odpowiada Ci dźwięk, czy subwoofer nie gra za mocno... Wtedy spokojnie skręć go sobie pokrętłem LEVEL do zadawalającej wartości...
Jeśli głośniki podłączone do wmacniacza grają za głośno (zapewne tak), to albo skręcasz pokrętłem we wzmacniaczu, albo ustawiasz Faderem w radiu, żeby się nie wybijały na pierwszy plan...
Pamiętaj!!! Strojenie systemu, to nie jest sprawa, którą możesz przeczytać w książce, albo którą ktokolwiek może Ci wyłożyć. Ja starałem się opisać główne zastosowanie pokręteł i co się będzie działo w przypadku manipulacji nimi...
Możesz dowolnie zmieniać wartości odcięcia i poziomu, żeby było dokładnie tak, jak Tobie się podoba... Są gusta i guściki, więc nikt tego za ciebie nie zrobi, bo bez aparatury wszyscy strojący, będą to robić według własnych preferecji...
Więc śrubokręt w łapkę i do dzieła. Poświęć na to trochę czasu, a system odpłaci Ci dźwiękiem, jakiego oczekujesz...
Możesz sobie wziąć kogoś do pomocy, kto będzie Ci kręcił, a Ty będziesz siedział w kabinie i wołał, czy tak może być...
Niech nikt nie traktuje moich wypocin dosłownie. Starałem się opisać po krótce jak to zrobic, ale robota należy do was...
Jeśli ktoś widzi jakieś rażące błedy w myśleniu, to korygujcie i dopowiadajcie. Nikt nie jst nieomylny
Miłego słuchania!!!!
Ps. I nie jedz ciastek w bagażniku, bo strasznie Ci się nakruszyło
![n :peace:](./images/smilies/023.gif)
Pozdro!!!
![Wink ;-)](./images/smilies/icon_wink.gif)