ja nie pisze, ze filtr powoduje, ze zarowka swieci jasniej... przynajmniej nie o to mi chodzi... Az tak glupi nie jestem
Chodzi mi o to, ze jezeli filtr jest zrobiony porządnie - nie pochłania zbyt wiele swiatla, to nie ma wiekszego wplywu na jasnosc, ale ma wplyw za to sama konstrukcja zarowki, i niech mi tez nikt nie wciska, ze zarowka helli 60/55 nie swieci jasniej niz te 100/90 ktore mialem (polamp chyba, tak mi sie kojarzy). Swieci i to o wiele, nocą droga jest o niebo lepiej oswietlona
A to nagrzewanie sie przez filtr to tez bez przesady, wiadomo, ze kolor powstaje dzieki temu, ze pewne pasmo fali swiatla zostaje pochloniete, a pewne odbite, a skoro cos ma kolor, to znaczy ze pochlania, co za tym idzie nagrzewa sie... Dlatego nosi sie latem jasne ciuchy - bo jest chlodniej w nich
Wydaje mi sie jednak, ze wiecej swiatla pochlonie czubek banki pomalowany na szaro albo sam metal, sam filtr za duzo tego swiatla nie pochlonie, a co za tym idzie nieznacznie wplynie na nagrzewanie sie zarowki...
Zreszta co kto lubi, ja i tak polecam tą helle
Topic mamy chyba o xenonach, wiec wypadaloby uciąć ten OT... Mam nadzieje, ze w pewnych kwestiach sie zgadzamy
![Very Happy :D](./images/smilies/002.gif)
i znajac zycie w pewnych tez roznimy... sam mam zarowki takie akie mam, wiec mysle, ze jakas podstawa jest zeby wypowiadac sie na temat tych filtrow niebieskawych, jezeli takie zarowki miales, to OK, moze trafiles na tandete (i wtedy Cie rozumiem), ale jezeli nie miales zarowek z filtrem nigdy to moze nie teoretyzuj zbytnio, bo troszeczke mam wrazenie ze wyolbrzymiasz
Ale co tam, chcielismy, to mamy wolny kraj
![Very Happy :D](./images/smilies/002.gif)