Miałem taki problem w aucie, że podczas jazdy szumiało mi coś z przodu, raz mocniej raz słabiej. Na początku nie wiedziałem o co chodzi, bałem się, że to może być cos w skrzyni biegów (naped quattro), bo wcześniej jeździłem z 0,5l oleju
Oto sposób na zdiagnozowanie popsutego łożyska:
Podczas jazdy: Jak bierzesz zakręt w lewo i szumienie maleje, znaczy że masz walnięte lewe łożysko. I logicznie, przy zakręcie w prawo będzie ono mocniej szumić.
Na postoju: Podnosisz samochód lewarkiem, ruszasz kołem i od razu czuć jak łożysko jest do wymiany
U mnie właśnie lewe przednie łożysko było walnięte - totalna miazga. Na postoju nie dało się tego sprawdzić, próbowałem poruszyć nogą górę koła, ale ciężar samochodu był za duży zeby drgnęło. Stąd bałem się, że może to być jednak coś w skrzyni biegów.
Jeszcze jedna uwaga dla domowych majsterkowiczów. Łożysko jest zajebiście trudno wyciągnąć, bez specjalistycznych narzędzi i palnika się nie obyło, także domowe naprawy nie wchodzą w rachubę.
I ostatnia uwaga: Na tym popsutym lozysku fajnie piszczal przy przyspieszaniu na 1 i drugim biegu. Jako ze go dopiero kupilem, myslalem ze bierze sie to z jego mocy. Teraz juz wiem ze quattro nie piszczy, tym bardziej na oponach 225
Na potrzeby wyszukiwarek: łożysko, lozysko, szumiace, szumi, w kole, podczas jazdy