.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 09:58:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL] Szumiące łożysko (coś szumiło podczas jazdy) - solucja
PostNapisane: 01.paź.2006 07:53:21 
Użytkownik

Miałem taki problem w aucie, że podczas jazdy szumiało mi coś z przodu, raz mocniej raz słabiej. Na początku nie wiedziałem o co chodzi, bałem się, że to może być cos w skrzyni biegów (naped quattro), bo wcześniej jeździłem z 0,5l oleju :)

Oto sposób na zdiagnozowanie popsutego łożyska:
Podczas jazdy: Jak bierzesz zakręt w lewo i szumienie maleje, znaczy że masz walnięte lewe łożysko. I logicznie, przy zakręcie w prawo będzie ono mocniej szumić.
Na postoju: Podnosisz samochód lewarkiem, ruszasz kołem i od razu czuć jak łożysko jest do wymiany :)

U mnie właśnie lewe przednie łożysko było walnięte - totalna miazga. Na postoju nie dało się tego sprawdzić, próbowałem poruszyć nogą górę koła, ale ciężar samochodu był za duży zeby drgnęło. Stąd bałem się, że może to być jednak coś w skrzyni biegów.

Jeszcze jedna uwaga dla domowych majsterkowiczów. Łożysko jest zajebiście trudno wyciągnąć, bez specjalistycznych narzędzi i palnika się nie obyło, także domowe naprawy nie wchodzą w rachubę.

I ostatnia uwaga: Na tym popsutym lozysku fajnie piszczal przy przyspieszaniu na 1 i drugim biegu. Jako ze go dopiero kupilem, myslalem ze bierze sie to z jego mocy. Teraz juz wiem ze quattro nie piszczy, tym bardziej na oponach 225 :)

Na potrzeby wyszukiwarek: łożysko, lozysko, szumiace, szumi, w kole, podczas jazdy

było: Audi 100 C4 2.8 Quattro Avant '94 Sekwencja
było: Audi A6 C4 2.8 Quattro Avant '96 Sekwencja
jest: szukam...

Ostatnio edytowano 01.paź.2006 08:25:01 przez Zdzisiu, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 01.paź.2006 08:05:13 
Klubowicz

Witam ! Tym bujaniem to mozna sprawdzic tylne lozysko czy nie ma luzu. Przednie kolo, nawet przy padnietym lozysku nie bedzie sie bujac, bo je reszta zawiechy trzyma, no chyba ze zawieszenie tez ma luzy :D

Tytuł: Re: [ALL] Szumiące łożysko (coś szumiło podczas jazdy) - sol
PostNapisane: 01.paź.2006 13:21:29 
Klubowicz

Zdzisiu napisał(a):

Jeszcze jedna uwaga dla domowych majsterkowiczów. Łożysko jest zajebiście trudno wyciągnąć, bez specjalistycznych narzędzi i palnika się nie obyło, także domowe naprawy nie wchodzą w rachubę.

No co Ty... :P Wystarczy zmontować podręczną praskę ręczną i już bez uszkodzenia łożyska można je "wyprasować" i "wprasować" do piasty - równo i bez problemu... :-D Remonty robię w domowym garażu inaczej dawno poszedłbym torbami, zresztą zdarzyło mi się być u mechaników którzy spartolili robotę i trzeba było po nich poprawiać... :/

==========================

A80 B2 '82 1,8 PV 110KM - kolekcjonerski :)
Opel Vectra A '91 1,8 90KM - użytkowy

Tytuł:
PostNapisane: 01.paź.2006 17:44:15 
Użytkownik

A pozyczyl bys tej praski? Czeka mnie wymiana lozysk w przednich kolach. Mam juz lozyska. Moze mial bys troche czasu i pomogl bys mi to zrobic? Oczywiscie odwdziecze jakos :-) Prawdopodobnie w przyszly wekend bede w Krakowie

http://www.audi200.cba.pl/forum

Tytuł:
PostNapisane: 02.paź.2006 11:50:55 
Użytkownik

z tym diagnozowaniem w zakrętach to pewne ale tylko w 90% trafiają sie przypadki żę jest na odwrót

Strefa czasowa: UTC + 1