.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 08:10:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: dylemat 6x9 czy 200mm
PostNapisane: 08.paź.2006 11:23:27 
Użytkownik

:D witam wszystkich mam dylemat co wsadzic w polke glosniki 6x9" czy moze okragle 200mm...
z tego co wiem to 20 graja lepiej niz elipsy a i tak polke trza ciac :D dobrze ze jest z blachy bo by sie zalamala od tych glosnikow co chce je wsadzic bo magnez kazdego z nich ma 120oz co daje ok 3.4kg plus reszta to waga kazdego to ok 4kg a moge sobei wybrac czy chce elipsy czy okragle i sa o zblizonych parametrach tylko czy ktos mial okazje posluchac podobnych glosnikow (podobnych parametrami) 6x9 i 200mm i ktore lepiej graly w takiej polce :?: :peace: acha i czym najlepiej wyciac te otwory?? bo ta blacha u mnie jest na stale i nie moge jej sobei wyciagnac :):

Obrazek Audi 80 B4 1.9 TDI "First Edition" 1995r NOWE FOTY

ZARABIAJ PRZEZ INTERNET

Tytuł:
PostNapisane: 08.paź.2006 11:44:49 
Użytkownik

Odpusc sobie półke.. NIe zagra to bóg wie jak. Dodatkowym problemem staje sie blacha, ktora w jakims celu jest tam a nie gdzie indziej, a wycinajac ja ingerujesz w konstrukcje auta.. sa wiele prostrze sposoby i zarazem dajace o wiele lepszy efekt akustyczny.. I o to tutaj chodzi... pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 09.paź.2006 11:30:13 
Użytkownik

Wycinać to wyżynarką albo nożycami do blachy (jeśli masz silną rękę) :diabel: ... Czasami nie wycinaj całej blachy, bo auto może się zacząć giąć (półka to element konstrukcyjny) ale jak wytniesz otwory, to niewiele osłabisz konstrukcję...

Bartass ma rację. Głośniki w półce nijak się mają do profesjonalnego systemu. Jednak jeżeli chcesz głośno słuchać (zwłaszcza muzyki klubowej, która zbyt wymagająca nie jest) to jak najbardziej wystarczy. Tylko, że takie głośniki zasilane wzmacniaczem z radia to bezsens. Będą bardzo kiepsko grały. Radio ma góra 22W mocy, co nie pozwoli na wprawne poruszanie membraną a końcowo objawi się to grzaniem radia i pierdzeniem z ogromnych głośników, które powinny łeb urywać. Jeżeli nie zasilisz ich z oddzielnego wzmaka to efekt będzie mierny.
Chociaż jeśli obecnie masz tam 10cm lub nie masz nic, to będzie znacznie głośniej i lepiej. Ale prawdziwy pazur pojawi się dopiero na oddzielnej końcówce mocy...

I nie spodziewaj się audiofilskiego brzmienia, ani niewiadomo jakiego wykopu. Te głośniki z powodzeniem przetworzą pasmo średnie i wysokie, ale najniższe bez komory (skrzynki) będzie słabiutkie...

Wszystko zależy czego oczekujesz od systemu...
Jeśli chcesz, żeby cię było słychać dalej niż widać (oczywiście tylko Csss Csss Csss a nie Bum Bum Bum :diabel: ) to fajnie. Jeśli chcesz posłuchać różnej muzyki to nie warto wydawać kasy...

Tytuł:
PostNapisane: 09.paź.2006 13:01:20 
Użytkownik

wiadomo ze same glosniki pod radio nie dadza niewiadomo czego wzmak tez sie do nich pojawi a i skrzynka w przyszlosci niedalekiej ale 10cm w podszybiu to zdecydowanie za malo :P

ZARABIAJ PRZEZ INTERNET

Tytuł:
PostNapisane: 09.paź.2006 23:18:12 
Użytkownik

To zamiast półśrodków oddalonych od słuchacza o jakieś 1,5m, które zapewnią tylko hałas, załóż 16cm w drzwi. Wtedy nie dość, że nogawki będą Ci furkotać, to jeszcze będziesz się cieszyć czystym i ładnym brzmieniem.

Chyba, że już kupiłeś te głośniki do tyłu, to po zabawie...

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2006 14:34:48 
Użytkownik

Heveliusz napisał(a):
To zamiast półśrodków oddalonych od słuchacza o jakieś 1,5m, które zapewnią tylko hałas, załóż 16cm w drzwi. Wtedy nie dość, że nogawki będą Ci furkotać, to jeszcze będziesz się cieszyć czystym i ładnym brzmieniem.

Chyba, że już kupiłeś te głośniki do tyłu, to po zabawie...

do przodu bym musial panele na drzwi dac a glosniki na tyl i tak musze kupic bo przod gra ladnie bo mam tam w podszybiu 10cm PYLE i graja swietnie i na tyl tez chyba dam glosniki PYLE

ZARABIAJ PRZEZ INTERNET

Tytuł:
PostNapisane: 20.paź.2006 08:58:50 
Użytkownik

WItam jezeli sie juz uparles na glosniki w tylnej polce i pod radio to proponuje szukac glosniczkow o wysokiej efektywnosci i mocy nie przekraczajacej 50W RMS :)

rear:Cerwin-Vega Vega84,
od swieta Earthquake
elektrownia: prawie 1kW
cable: DLS

Tytuł:
PostNapisane: 20.paź.2006 09:26:21 
Użytkownik

Nie wiem jakie masz radyjko, ale jest jeszcze jeden patent. W pioneerach w wysokiej starej serii (np. DEH P9000R, i w innych nowych) jest taka opcja jak Direct Sub Drive. Można napędzać suba bezpośrednio z radia i chyba można mostkować kanały... Ale nie pamiętam. Próbowałem kiedyś tego i nieźle grało (jak na półśrodek oczywiście ;) )

A z mocą Martinosik ma rację... Wysoka efektywność przede wszystkim...

Tytuł:
PostNapisane: 20.paź.2006 15:04:18 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
Sorki za OT...ale nie mogłem się powstrzymać... Pytanie z tytułu zdecydowanie kieruj do kobiet... :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1