.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 05:32:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Auto z Niemiec - Problemy z papierami
PostNapisane: 11.paź.2006 15:00:22 
Użytkownik

Witam,

Mam sprowadzone auto z Niemiec, ale napotkałem problem w urzędzie celnym. Mianowicie w brifie są dane pierwszego właściciela, a umowę kupna/sprzedaży mam podpisaną z pośrednikiem w Niemczech (powiedzmy, że komis). Urząd odrzucił papiery argumentując, że nie ma ciągłości w dokumentacji.

Na briefie jest stempel o wyrejestrowaniu.

Co z tym zrobić?

ZacierY2K

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2006 15:10:27 
Klubowicz

olej ich, akcyze pobieraja bezprawnie :peace:

P.S. Wydaje mi się, że powinieneś mieć spisaną umowę z ostatnim widniejącym w briefie właścicielem.... skąd wiesz czy ten "pośrednik" nie ukatrupił przypadkiem właściciela i nie zabrał mu wszystkiego razem z samochodem i dokumentami?

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2006 15:19:30 
Użytkownik

Tego nie wiem, ale urzędu celnego to nie powinno obchodzić. Papiery są, umowa też, badanie techniczne też.
A wydać nie chcą.

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2006 15:21:39 
Użytkownik

nie, nie potrzeba zawierac umowy z ostatnim wlascicielem z briefu. umowe sporzadzamy z ostatnim faktycznym wlascicielem. skoro auto stalo w komisie, to wlascicielem byl komis i to z nim nalezy sporzadzic umowe. nie mozna kupic auta od osoby, ktora nie byla jego wlascicielem.
tym samym, osoba, ktora nie jest wlascicielem nie moze sprzedac cudzego auta.

problem w tym, ze prawo niemieckie rozni sie od polskiego znacznie. w prawie niemieckim panuje domniemanie, ze wlascicielem pojazdu jest ten, kto dzierzy [w reku] Brief. wg polskich przepisow wlascicielem jest osoba wskazana w dowodzie rejestracyjnym.

a urzedy nie maja pojecia ani o jednym, ani o drugim. dlaczego? bo nie zatrudniaja prawnikow.

czy jest nazwa i pieczatka komisu w umowie sprzedazy?

[+]
jakbys mial dalej problem, to zeskanuj umowe [wymaz to, co chcesz] i wyslij mi na skrzynie - meszrum@gazeta.pl - z racji zawodu moge podpowiedziec pare rzeczy.

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2006 17:34:30 
Użytkownik

meszrum napisał(a):
nie, nie potrzeba zawierac umowy z ostatnim wlascicielem z briefu. umowe sporzadzamy z ostatnim faktycznym wlascicielem. skoro auto stalo w komisie, to wlascicielem byl komis i to z nim nalezy sporzadzic umowe. nie mozna kupic auta od osoby, ktora nie byla jego wlascicielem.
tym samym, osoba, ktora nie jest wlascicielem nie moze sprzedac cudzego auta.

problem w tym, ze prawo niemieckie rozni sie od polskiego znacznie. w prawie niemieckim panuje domniemanie, ze wlascicielem pojazdu jest ten, kto dzierzy [w reku] Brief. wg polskich przepisow wlascicielem jest osoba wskazana w dowodzie rejestracyjnym.

a urzedy nie maja pojecia ani o jednym, ani o drugim. dlaczego? bo nie zatrudniaja prawnikow.

No właśnie. Wszystko jest dobre w teorii, ale niestety w obliczu majestatu pani kierownik referatu niestety niewystarczające. I jak ją przekonać?

Nie lubię... nie lubię... :cry2:

Jak inni radzą sobie w takiej sytuacji? Przecież 99% proc. umów tak wygląda, a skoro w tym urzędzie tak traktują mnie, sądzę, że innych również. AAAAARGHHHHH...!

Marcin

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2006 07:28:50 
Użytkownik

Zawsze tak kupowałem samochody i nie było nigdy problemu .... w briefie był ostatni właściciel, który go użytkował a ja kupowałem z komisu, który nie był wpisany w Brief (bo nie musi) i z nim miałem umowe ... moim zdaniem odrzucenie tych dokumetów to jakieś "bezprawie" ... a najgorsze jest to że co inny UC to inna praktyka ehhhh co za kraj

80 B3 1.8 - było

wyznawca quattro...

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2006 07:42:57 
Użytkownik

Auto: BMW E60
Wystarczy napisać wyjaśnienie że osoba isniejąca na umowie kupna sprzedaży była właścicielem samochodu i tyle i muszą ci przyjąć. Tak jak Meszrum napisał w niemczech jest tak że kupując auto niemusisz go rejestrować czyli niemusisz wpisywać sie w breff , a auto jest twoją własnością i masz prawo go w każdej chwili sprzedać. W niemczech masz breff oznacza jestes właścicielem samochodu. Ktoś cie w tm urzedzie celnym chyba nielubi.

BMW..E39..2.0...150 KM....190Nm ==>było
BMW..E60..3.0d...218 KM...500Nm ==>było

Pozdrawiam BratPit

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2006 07:45:18 
Użytkownik

meszrum napisał(a):

Dokładnie tak jest! W Niemczech kto ma brief ten jest wlascicielem samochodu i wcale do tego briefu nie musi byc wpisany. Jeszcze nigdy nie kupilem samochodu w Niemczech od kogos kto byl wpisany w briefie.

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2006 08:39:29 
Użytkownik

problem w polskich urzedach lezy wlasnie w tej rozieznosci praw: polskiego i niemieckiego.
urzednik zeby mogl przyjac zaplate akcyzy / zarejestrowac pojazd musi miec do czynienia z wlascicielem. i w tym miejscu urzad do okreslenia, czy ma do czynienia z wlascicielem, czy tez nie stosuje polskie przepisy - z nich w takich przypadkach wynikac bedzie, ze sprzedajacy w swietle prawa polskiego nie byl wlascicielem. stosowanie w takich przypadkach prawa polskiego jest sprzeczne z polskim prawem.
USTAWA z dnia 12 listopada 1965 r. Prawo prywatne międzynarodowe dokladnie okresla co wowczas nalezy uczynic:

Kod:
III. Forma czynności prawnej.

Art. 12. Forma czynności prawnej podlega prawu właściwemu dla tej czynności. Wystarcza jednak zachowanie formy przewidzianej przez prawo państwa, w którym czynność zostaje dokonana.

to chyba jasne - urzad w pl nie moze zakwestionowac umowy ze wzgledu na jej forme. jezeli umowa ze wzgledu na swoja forme byla wazna w D, jest tez wazna w pl.
kropka.

Kod:
VIII. Własność i inne prawa rzeczowe.

Art. 24. § 1. Własność i inne prawa rzeczowe podlegają prawu państwa, w którym znajduje się ich przedmiot.

§ 2. Nabycie i utrata własności, jak również nabycie i utrata oraz zmiana treści lub pierwszeństwa innych praw rzeczowych, podlegają prawu państwa, w którym znajdował się przedmiot tych praw w chwili, gdy nastąpiło zdarzenie pociągające za sobą wymienione skutki prawne.

§ 3. Przepisy paragrafów poprzedzających stosuje się odpowiednio do posiadania.

to chyba tez jasne...

Kod:
IX. Zobowiązania.

Art. 25. § 1. Strony mogą poddać swe stosunki w zakresie zobowiązań umownych wybranemu przez siebie prawu, jeżeli pozostaje ono w związku z zobowiązaniem.

§ 2. Jednakże, gdy zobowiązanie dotyczy nieruchomości, podlega ono prawu państwa, w którym nieruchomość jest położona.

Art. 26. Jeżeli strony nie dokonały wyboru prawa, zobowiązanie podlega prawu państwa, w którym strony w chwili zawarcia umowy mają siedzibę albo miejsce zamieszkania. Przepisu tego nie stosuje się do zobowiązań dotyczących nieruchomości.

Art. 27. § 1. Jeżeli strony nie mają siedziby albo miejsca zamieszkania w tym samym państwie i nie dokonały wyboru prawa, stosuje się:

1) do zobowiązań z umowy sprzedaży rzeczy ruchomych lub umowy dostawy - prawo państwa, w którym w chwili zawarcia umowy ma siedzibę albo miejsce zamieszkania sprzedawca lub dostawca; (...)

a to wyjasnia wszystko...

urzedy nie zatrudniaja prawnikow, tylko osoby np. po socjologii, polonistyce etc. to bardzo niedobrze, gdyz marnuje sie ich wyksztalcenie, a petenta naraza na stres...

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2006 11:03:09 
Użytkownik

napisz umowe, najlepiej dwujęzyczną (nie ma kosztu tłumaczenia) z tym z kim ci każą i po kłopocie

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2006 11:51:12 
Użytkownik

papaj napisał(a):
napisz umowe, najlepiej dwujęzyczną (nie ma kosztu tłumaczenia) z tym z kim ci każą i po kłopocie

to jest przestepstwo falszowania dokumentu i grozi za to odpowiedzialnosc karna (wlacznie z milym pobytem w zakladzie karnym z posuwaniem w dupala).
nie wolno robic tego, szczegolnie w obecnej sytuacji spoleczno-politycznej.

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 19.paź.2006 14:14:10 
Klubowicz

ZacierY2K udało Ci się w końcu zarejestrować samochód?

Tytuł:
PostNapisane: 19.paź.2006 21:20:54 
Użytkownik

Skądże znowu! Kierowniczka referatu "musi sprawdzić w jeszcze jednym źródle", czy dokumenty, które przedstawiłem (briefy, badanie i umowa) są wystarczające. Podobno jutro już będzie miała odpowiedź. Ponieważ trwa to już ponad dwa tygodnie, stwierdziłem, że jeśli jutro nie będzie odpowiedzi, zażądam uzasadnienia na piśmie, od którego się odwołam, mam nadzieję skutecznie. Najgorsze jest, to, że auto pleśnieje w garażu (tablice do 6.10), a ja nie mogę zrobić przeglądu, itepe. O zwykłym jeżdżeniu nie mówiąc.

Szlag mnie trafia, bo biorą pensje za nasze pieniądze, pobierają złodziejską akcyzę i jeszcze stwarzają problemy. Rzeczpospolita Urzędnicza, ot co. "Komplet dokumentów" jest hasłem przewodnim naszego kraju, a im niższej rangi urzędas, tym większą przewagę chce pokazać. PA-RA-NO-JA!

ZacierY2K

Tytuł:
PostNapisane: 19.paź.2006 21:54:49 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Olac to. Spisz umowę z właścicielem który widnieje w ostatnim briefie. Niestety mamy do czynienia z osłami (niestety moje B5 też mogło stać rok w garażu gdyby nie to że olałem polskie prawo i ominałem je w cywilizowany sposób).
Mesz ma rację z prawnego punktu widzenia, ale żyjemy w (chwilowo) kaczogrodzie i trzeba debilom podtykać papke , którą łykną ...
Jeśli idiotka zakwestionuje papiery, wtedy spisuj umowę z ostatnim właścicielem z briefu ... wtedy musza auto zarejestrować a sprawdzać poprzedniego właściciela mogą w agencji towarzyskiej, pod waruniem że chadza do Polski :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 19.paź.2006 22:21:03 
Użytkownik

ZacierY2K ma wszystkie potrzebne dokumenty. urzad ma obowiazek przyjac akcyze. jezeli tego nie uczyni, nalezy sie skarzyc.

mimo wszystko przestrzegam przed "spisywaniem umowy po fakcie", szczegolnie, ze ZacierY2K jest juz w urzedzie znany.

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 22.paź.2006 14:28:24 
Użytkownik

Witam
Rozumie że Abmeldebescheinigung ( wymeldowanie ) też zrobiłeś w Niemczech bez problemu ? pytanie do ZacierY2K
Kupiłeś w komisie a co by było jak byś kupił o handlarza który raczej nie wystawia faktur .
Zbieram informację bo przywiozłem 2 lata temu auto i znów się wybieram a raczej nic się chyba nie zmieniło w tym czasie .

Tytuł:
PostNapisane: 22.paź.2006 20:19:28 
Użytkownik

Kupione jest od handlarza, ale mam umowę, a nie fakturę.

Tytuł:
PostNapisane: 22.paź.2006 21:59:03 
Użytkownik

ZacierY2K napisał(a):
Kupione jest od handlarza, ale mam umowę, a nie fakturę.

faktura tak jak i umowa maja identyczna moc prawna.
faktura jest pojeciem szerszym - wystawiana jest do celow fiskalnych przez podmiot uprawniony do jej wystawienia. faktura "zawiera" niejako w sobie umowe sprzedazy.

Anthem Advanced 1

Tytuł: YES...YES...YES...!
PostNapisane: 24.paź.2006 19:19:45 
Użytkownik

No i wreszczie udało się. Od wczoraj śmigam moją A6 na błyszczących polskich numerach. Trwało to miesiąc (od zakupu do rejestracji), kosztowało masę nerwów, czasu i siwych włosów na skroniach - tych, których nie wyrwałem w szale rozpaczy. Najwięcej zabawy było z Urzędem Celnym - w tym miejscu pozdrawiam wszystkich celników z mojego urzędu i w pędzie macham im ręką przez otwartą szybkę!

Panią w Urzędzie Celnym udało się jednak przekonać, że poza briefami i przeglądem nie potrzeba innych papierów, w Wydziale Komunikacji zajęło mi trzy godziny i gotowe. Teraz tylko muszę wpakować trochę gotówki, by wyprostować kilka rzeczy i w drogę na zaśnieżone góskie przełęcze!

PS. Pozdrowienia dla meszruma za wsparcie!

ZacierY2K

Tytuł:
PostNapisane: 24.paź.2006 20:22:42 
Użytkownik

Hejah,a ja bym im teraz nie odpuścił bo jeśli ci wydali jednak w tym UC co wydać mieli,pociągnąłbym ich teraz z powództwa cywilnego o odszkodowanie z tytułu kłopotów które Ci zafundowali:straty moralne,straty z tytułu niemożności użytkowania auta itd.co tylko ci przyjdzie do głowy a logiczny sposób sie wiąże ze sprawą.pozdro

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1