Heveliusz napisał(a):
A więc...
DjDr
Gratuluje pomysłu...
Dzięki i dzięki serdeczne za rady.
Heveliusz napisał(a):
Piszesz, że jesteś Dj'em w radiu, więc masz pojęcie (pewnie większe niż my) o brzmieniu i masz sprecyzowane to, co chcesz osiągnąć...
Poniekąd, choć Car Audio to akurat zupełnie inny ogródek
Heveliusz napisał(a):
Chcesz głośniki 16cm...
To nawet nie wybór tylko mus ponieważ taschki mam właśnie takie, a zakup mniejszej srednicy nie był możliwy.
Heveliusz napisał(a):
Jednak piszesz, że nie chcesz 2 lub 3 drożnych a sam średnio-nisko tonowy... Taki wariant się nie sprawdzi. Dźwięk będzie jak by artysta śpiewał do nocnika. W aucie pasmem którego najbardziej brakuje jest midbass, co przetworzy właśnie średnio-nisko tonowiec. Jednak bez tweetera dźwięk będzie dochodził tylko z dołu i będzie mocno stłumiony, nie sprecyzowany... Tweeter nie musi świdrować w głowie... Zapewnia on jednak przestrzeń i uporządkowanie sceny, której inaczej nie osiągniesz. Dlatego zamiast samego mid-bassu, proponuję założyć zestaw odseparowany - 16 lub 16,5cm + tweeter,
O to właśnie mi chodziło. ( chyba )
Planuję w taschki włożyć głośnik niskotonowy ( tylko tu pytanie do Ciebie ) czy głośnik niskotonowy ma sens gdy napędzać go będzie jedynie radiootwarzacz ? Co sugerujesz w tym momencie ? Włożyć 16 cm głośniki 2drożne z jakąś np wmontowaną jedwabną kopułką czy jednak niskotonowe i tweeter odseparowany gdzieś wyżej na wysokości uszu ?
Moim założeniem było ( chyba żle wczesniej przeczytałeś ) wmontowanie 16cm GDN w drzwi, ale oczywiście nie tylko. Na podszybiu doszłyby dwa wysokotonowe a z tyłu najprawdopodobniej w tylnich słupkach lub wysoko w boczku. Co byś doradził w tym momencie ? Głośnik wysokotonowy zintegrowany w tym 16 cm grający po kolanach chyba nei ma sensu, prawda ?
Heveliusz napisał(a):
Odnośnie głośników w tylnych drzwiach, takie rozwiązanie ma minusy. Montując dodatkowe głośniki powodujesz rozmycie sceny kształtowanej z przodu. Wszystko będzie mniej dokładne i trudne do zlokalizowania w przestrzeni. Będzie jednak głośniej (ale chyba na tym ci nie do końca zależy)...
Zgadzam się z Tobą w 100%. Rozmywa się, wystarczy pokrecić w radiu fader'm i słuchac to jak stodoła. Czasami człowiek zastanawia się czy coś w przeciwfazie nie gra, tylko powiedz co zrobić jak:
a) za cholere nie chce subwoofera
b) czesto jeżdze z żoną i dzieckiem którzy mówią włącz tu z tyłu muzyczkę.
c) mam Avanta, wiec z tyłu nie mam półki a roletę.
Heveliusz napisał(a):
Kombinacje z zestawem 3 drożnym odpuść, bo jeśli nie będzie to kupiony zestaw z dedykowaną zwrotnicą, to będą schody z wystrojeniem wszystkiego i nie będzie to ładnie brzmiało...
Dzieki - odpuszczam.
Heveliusz napisał(a):
Co do konkretnego modelu głośnika to określ budżet a spróbujemy coś wybrać...
Wiesz, tak sobie teraz myslę ... jeżdząc samemu włączę sobie sam przód. Wsadzając żonę, włącze kawałek tyłu również, więc może z przodu włożyć lepsze a z tyłu gorsze/tansze.
Nie mam dużego budżetu na to, wiec myslę, że na przód jakieś głośniki do 250 góra 300 zł, natomiast na tył mogę w smie włożyć nawet 16 cm od opla omegi, które grają dość przyjemnie a leżą u mnie w szafce. Jak myslisz ? kalectwo ? Kupić na tył również lepsze ?
Heveliusz napisał(a):
Idąc dalej...
Od razu podpowiem, że samo radio nie będzie dobrze brzmiało, jeśli rezygnujesz z woofera. (...)
Wiem o tym, na prawdę zdaję sobie sprawę, ale znowu:
a) żona mnie zabije
b) nagrałem się już w życiu na subwooferach
c) Avant ma mały kuferek jak na kombiaka, a jak żona będzie wkładać swoje szpargały to ... patrz pkt a
krótko o moich wynalzkach, aby uświadomić, że jakiś tam pogląd mam na sprawę subniskotonowych.
Pierwsze bodaj 89 rok - Trabant z instalacją 6V i 4 wzacnicze wyjęte z radioodbiorników monofoniczych pt Śnieżka aby zasilić wmontowane w pudełka głośniki 15 Watowe GDN, jako player walkman
;-) do dzisiaj się z tego śmieje.
Drugie Auto Fiat 125p jakieś 2 lata pozniej. Wyrżnięty szkielet metalowy z tyłu, zrobiona półka z MDFu i wmontowane 4 głośniki 20 cm GDN, oraz 4 tweetery przod i tył. Zasilane własnoróbą aplifierem z dość potężną przetwornica napięcia. Myslę, że ok 50W mocy znamionowej sugerując się sprzętem domowego użytku.
Polonez Caro, tu miejsca sporo. Deska MDF przypominająca stolnice
a w niej 2x25cm sub, 2x13cm szerokoposmowy tonsil, 2x10cm tweetery, zwrotnice JPW, przód tweetery i 16 cm szerokopasmowe. Zasilane to bylo dwoma boshmanami.
Golf II skrzynia w niej 2x25cm, wzmacniacz Sony.
Golf III skrzynia 1x25 cm, wzmaczniac boshmann zmostkowany 320W, drugi wzm zasilal półke, drzwi itd.
Żeby za duzo nie pisać o moich dziwadłach robonych hobbystycznie, wiem jak grac przyjemnie może tuba, skrzynka, duży głośnik, jak działają filtry, jak brzeczą tablice rejestracyjne i jak skacze tylnia wycieraczka, ale na prawdę Panowie w tym aucie ani miejsca nie mam, ani już chęci na to.
Heveliusz napisał(a):
Teraz o radiu:
JVC bym odpuścił. Alpine ma specyficzne, dość suche brzmienie i trzeba to lubić. Ja jestem wierny Pioneerowi
Poza ostatnim panasoniciem z ktorego nie byłem zadowolony ze wzgledu na suchy, twardy i mało ciepły dźwięk miałem Pioneery. Pomyslalem, zeby zaryzykowac z JVC, ale może faktycznie nie warto. A co byś powiedział na tani Clarion np BD-269RMP miałeś przyjemność lub nieprzyjemność słuchania tego ?
K@mil napisał(a):
byłbym skłonny do siebie kupić zestaw 3drożny.Tylko skąd wyrwać takie cudo z dedykowaną zwrotką???
K@mil, ze zwrotnicami i zestawami jest bardzo różnie. Jeśli chcesz gotowy zestaw na pewno musi być renomowanej firmy. Zwrotnice tanie w tanich zestawach zazwyczaj to wielka porażka. Cewki na byle gównianych ferrytach, zupełnie źle zestrojone. Kondensatory elektrolityczne do wysokotonowych. Oglądałem kilka takich. Pożal się Boże. Jeśli masz wzmacniacz to:
a) albo samemu zrob zwrotnice przerabiając choćby gotowe z jakiś kolumn ( tu zwrotnice tonsla są na prawde mile widziane )
b) kup gotowe dobrej firmy zajmujacej się Car Audio wraz z zestawem.
Widziałem również w zestawach głośniki szerokopasmowe do kgórych była zwrotnica patrząc po elementach do typowego GDNa. Cewka powietrzna z drutem 3 milimetrowym i szpulą jak przy kołowrotku wedkarskim. Ogolnie rzecz biorąc dzisiaj na rynku jest masakryczna ilość kiczu.
Serdecznie dziekuje za opinie i pomoc w tej zagwostce. Jestem b. wdzieczny.