.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lis.2024 23:54:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [Car Audio B4] Dobre car audio mały budżet
PostNapisane: 06.lis.2006 00:31:41 
Użytkownik

Cześć.

Jak doskonale wszyscy wiemy Helmut z Helgą nie pomysleli o dobrym audio projektując B3, B4. Ja niedawno nabyłem B czwórkę Avanta, a jako, że pracuje w radiu i od wielu lat jestem melomanem i maniakiem muzyki zaczynam zabierać się za jakies granko.

Kilka lat temu będąc młodszym ładowałem do swoich samochodów subwoofery, cudowałem wielkie zmostkowane wzmacniacze. W jednym z nich nie miałem wcale bagaznika (golfII). Z wiekiem to mija, zatem od początku założeniem moim jest brak skrzyni basowej a mimo to możliwie przyjemy ciepły, zrównoważony dźwięk przy niskim budżecie i nie zagraceniu auta.
Sprzęt ma się nie rzucać mocno w oczy i nie kusić złodziei.

Oto krótki opis tego co planuje zrobić, oraz co już nabyłem. Mile widziane Wasze sugestie.

Jednostą sterującą i aplifierem za razem będzie najprawdopodobniej JVC KD-G721 radio musi mieć pomaranczowe poswietlanie i czarną obudowę, żeby komponowało się ze środkiem. Cena do 700 zł

Zakupiłem taschki na przód i tył - czekają na głośniki i montuję.
Obrazek
Obrazek
To przykładowe foto. U mnie zarówno tapicerka jak i panele są czarne.
Panele wykonane są z frezowanego MDFu. Okleina to czarny skaj.
W oryginalnych boczkach planuję wyciąć otwory, oraz matami bitumicznymi wygłuszyć drzwi tak, aby komora rezonansowa była dośc szczelna.

foto przykładowe z matami.
Obrazek

niestety w audi b4 szkielet drzwi jest bardziej otwarty, wiec warto nalepić maty.
Obrazek
Myślę, że zarówno panale z grubego mdfu jak i zamknieta komora w drzwiach, oraz 16.5 cm głośniki będą brzmiały dość przyjemnie.

Planuję zamontować 16,5 cm głośniki średnio-niskotonowe.
Szerokopasmowe lub 2-3 drożne odpadają. Jakie byście sugerowali ?

W miejsce oryginalnych głośników 10cm na podszybiu planuję w szereg dać dobre kondensatory i odsłuchać jak sobie radzą, jeśli będzie kiepsko włożyć jakieś 10 cm kopułki. Może zwykłe GDWK + kodensator + rezystor ?
Z tyłu - i tu pytanie w którym miejscu ? - chce włożyć dwa małe wysokotonowe "samochodowe" Może uda sie zamontować w boczku.

Co o tym sądzicie ? Jakieś sugestie ? Może ktoś ma ciekawe fotki? Myslę, że całośc powinna grać dość przyjemnie.

Tytuł:
PostNapisane: 06.lis.2006 00:48:54 
Użytkownik

Witaj kolego,

Gratuluje auta, mam identyczny.

Co do Twojego pytania, to poczytaj na forum, koledzy juz tu wiele na ten temat pisali http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=46328&postdays=0&postorder=asc&start=40

A tak nawiasem, myslę że Heveliusz Ci w tej kwestii pomoże.

Pozdrawiam,
Jacek

Ps.: Piszesz że chcesz wydac do 700 zł na radio,spełniające wymagania estetyczne także, proponuję: http://allegro.pl/item138823643_alpine_cde_9845_rr_rb_news_kuj_pom.html#photo

Ostatnio edytowano 06.lis.2006 01:07:56 przez ..::Jacek::.., łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 06.lis.2006 00:54:21 
Użytkownik

Witam Avantowicza z Warszawy ;-)

Przegladałem forum dość ostro, ale większośc ludzi chce montować skrzynie, subwoofery, wielkie bębny z koziej skóry ;-) piece z przetwornicami napięcia mnie to trochę nie bawi. Szukam rozwiązania troszkę innego, tak abym z żoną i synem mogł spokojnie włączyć sobie muzykę w trasie, a tylnia wycieraczka skakać nie musi ;-)
Szczerze to kupując auto zupelnie nie wnikałem gdzie i jakie będa głośniki, to sprawa zupełnie drugorzędna, ale po jakimś czasie zdziwienie moje było dość duże widząc, że w tak świetnym samochodziku sa tylko dwie małe pierdzioszki na podszybiu :)

Tytuł:
PostNapisane: 06.lis.2006 23:00:32 
Użytkownik

Auto: 1995 audi 80 cabrio
Daj sobie z JVC Sony itp.luz.Ten Alpine w linku jest git jeśli chodzi o jakość dźwięku,niezawodność i renomę.Nie rzuca się w oczy.Złodzieje kradną jeszcze nawet kaseciaki więc temu trudno będzie zapobiec przy wyborze radia.Poza tym po co kupowałeś te panele jak nie chcesz wzmacniacza?Dobra 16 żeby dobrze zagrać potrzebuje wzmaka.Polecam ci też wysokotonowe głośniki na przednich słupkach na środku.A kompletny przód w/g mnie będziesz miał jak jeszcze wrzucisz średniotonowe głośniki na desce rozdzielczej przy dolnych narożnikach przedniej szyby.Poza tym kombi jest cudownym autkiem do wrzucenia małej skrzyneczki basowej z tyłu, lub do zabudowania koła zapasowego głośnikiem basowym.Wtedy nie tracisz miejsca.A dźwięk jest o niebo lepszy z subem od najlepszych 16ek z przodu, jeśliu chodzi o bas oczywiście.Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 07.lis.2006 08:14:28 
Użytkownik

K@mil napisał(a):
Poza tym po co kupowałeś te panele jak nie chcesz wzmacniacza?Dobra 16 żeby dobrze zagrać potrzebuje wzmaka.

Tu bym się nie do konca z Tobą zgodził. Wiele aut ma 16 cm fabtyczne miejsca na głośnik. Z 16 cm panelu z mdfu podlaczonych bezposrednio pod radio rownież mozna uzyskać bardzo ciekawy dzwiek.
Poza tym w audi B4 nie ma innej opcji jesli nie chce się montować wzacniacza. Fizycznie nie ma miejsce na głośniki. Możesz albo słuchać 10 cm na podszybiu, albo montować centralnei w boczek przy czym ta druga opcja

a) wyglada dosc szkaradnie
b) kosz i magnes zawadza o szybę

Co do radia to faktycznie przemysle jeszcze tą sprawę. Dzięki.

Tytuł:
PostNapisane: 07.lis.2006 10:06:34 
Użytkownik

DjDr napisał(a):
Tu bym się nie do konca z Tobą zgodził. Wiele aut ma 16 cm fabtyczne miejsca na głośnik. Z 16 cm panelu z mdfu podlaczonych bezposrednio pod radio rownież mozna uzyskać bardzo ciekawy dzwiek
Jeśli kupisz Alpine'a, to dźwięk na głosnikach 16' podłączonych pod same radio po jakimś czasie ci się znudzi. Będzie ciekawy, ale nie będą to pełne mozliwości tych głośników, nie zagrają one w pełnym zakresie. Tym bardziej jeśli nie bedziesz miał subwoofera, to radio nie wykrzesa pełnych wysokich i średnich ,a zwłaszcza niskich częstotliwości z 16'.Jeśli dźwięk ma być tylko ciekawy, to po co wygłuszać drzwi, kupować te taschki? Do tego chcesz kupić jeszcze pewnie dobre głośniki, więc szkoda by było moim zdaniem twojej dobrze zaczętej roboty, aby to grało bez wzmaka, którego nie musisz kupować od razu... Radio które nie jest obciążone głośnikami zagra minimalnie lepiej z racji mniejszego poboru prądu.Alpine np.ma nawet opcję wyłączania wyświetlacza, aby dźwięk był czyściejszy.

Tytuł:
PostNapisane: 07.lis.2006 17:48:22 
Użytkownik

A więc...

DjDr
Gratuluje pomysłu... Dobrze kombinujesz i na pewno coś z tego będzie.
Piszesz, że jesteś Dj'em w radiu, więc masz pojęcie (pewnie większe niż my) o brzmieniu i masz sprecyzowane to, co chcesz osiągnąć...
Doskonały pomysł z tymi tashkami. Głośniki zamontowane w drzwiach przez wycięcie otworów w tapicerce, nie zagrają tak, jakbyś oczekiwał. Musi być stabilny stelaż, żeby głośnik mógł oddać ciśnienie...
Ale od początku...
Drzwi, żeby w ogóle można było rozmawiać o dalszym etapie muszą zostać wytłumione (tak jak planujesz). Najlepiej dorobić "brakujący fragment drzwi z blachy, lub z MDF. Potem wszystko dokładnie wygłuszyć matami. Ale możesz też wygłuszyć zewnętrzne poszycie, jednak wtedy musisz również wygłuszyć porządnie tapicerkę od wewnątrz (jakąś pastą. lub też matami), gdyż to ona będzie stanowiła przednią ścianę komory rezonansowej...
Chcesz głośniki 16cm... Jednak piszesz, że nie chcesz 2 lub 3 drożnych a sam średnio-nisko tonowy... Taki wariant się nie sprawdzi. Dźwięk będzie jak by artysta śpiewał do nocnika. W aucie pasmem którego najbardziej brakuje jest midbass, co przetworzy właśnie średnio-nisko tonowiec. Jednak bez tweetera dźwięk będzie dochodził tylko z dołu i będzie mocno stłumiony, nie sprecyzowany... Tweeter nie musi świdrować w głowie... Zapewnia on jednak przestrzeń i uporządkowanie sceny, której inaczej nie osiągniesz. Dlatego zamiast samego mid-bassu, proponuję założyć zestaw odseparowany - 16 lub 16,5cm + tweeter, który musi zostać zainstalowany mniej więcej na wysokości głowy słuchacza, czyli w przednim słupku, lub w obudowie lusterek. Jeśli nie chcesz porywać się na takie modyfikacje, możesz też założyć tweeter na szczycie deski rozdzielszej w dołaczonej (zazwyczaj) obudowie do montażu powierzchownego...
Taka konfiguracja pozwoli Ci osiągnąć w/w scenę...
Odnośnie głośników w tylnych drzwiach, takie rozwiązanie ma minusy. Montując dodatkowe głośniki powodujesz rozmycie sceny kształtowanej z przodu. Wszystko będzie mniej dokładne i trudne do zlokalizowania w przestrzeni. Będzie jednak głośniej (ale chyba na tym ci nie do końca zależy)... I tak słuchasz z przodu, więc tył jest Ci zbędny... Lepszy dobry przód, niż nijaki przód + tył...

Kombinacje z zestawem 3 drożnym odpuść, bo jeśli nie będzie to kupiony zestaw z dedykowaną zwrotnicą, to będą schody z wystrojeniem wszystkiego i nie będzie to ładnie brzmiało...

Co do konkretnego modelu głośnika to określ budżet a spróbujemy coś wybrać...

Idąc dalej...
Od razu podpowiem, że samo radio nie będzie dobrze brzmiało, jeśli rezygnujesz z woofera. Wbrew temu co podaje producent masz jakieś 15W RMS z radia, a gośniki będą miało ponad 50W RMS. Dlatego radio nie jest w stanie wydobyć z nich nawet części możliwości. Bez małego wzmaka się nie obejdzie. Oczywiście nie musisz wszystkiego kupować od razu, ale mówię o realizacji Twojego pomysłu na brzmienie docelowo...

Teraz o radiu:
JVC bym odpuścił. Alpine ma specyficzne, dość suche brzmienie i trzeba to lubić. Ja jestem wierny Pioneerowi (choć to nie jest audiofilska marka). On lekko koloryzuje i podbija pasmo najniższe i najwyższe, a ludzkie uch odbiera wszystko co głośniejsze jako lepiej brzmiące. W moim podpisie masz radio (pioneer DEH-p77MP) które i wygląda (oszczędnie) i gra bardzo ładnie, a do tego ma wszystko co można władować do radia (poza zbędnymi gadżetami) i używane kosztuje w okolicy 700zł. Możesz też poszukać używanej Alpinki np. 9812RR ale radziłbym Ci pójść do salonu i odsłuchać, żeby dobrać jednostkę do własnych preferencji...

Nie chcesz woofera, ale koledzy dobrze podpowiadają, że najlepiej brzmi zestaw: odseparowany przód + woofer. Z powodzeniem wystarczyłby ci 25cm gośnik o umiarkowanej mocy zabudowany w skrzyni zamkniętej wewnątrz koła zapasowego...
Taka konfiguracja nie byłaby nachalna, umożliwiałaby wielogodzinną podróż bez zmęczenia uszu, a do tego miłe wrażenia odsłuchowe...

Uff... To chyba tyle. Mam nadzieję, że trochę pomogłem. Jeśli masz jakieś pytania to pisz. Spróbujemy pomóc... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 07.lis.2006 19:53:41 
Użytkownik

Heveliusz napisał(a):
Kombinacje z zestawem 3 drożnym odpuść, bo jeśli nie będzie to kupiony zestaw z dedykowaną zwrotnicą, to będą schody z wystrojeniem wszystkiego i nie będzie to ładnie brzmiało
Heweliusz, a są gotowe zestawy trójdrożne z dedykowaną zwrotnicą? Możesz jakieś zaproponować, bo widziałem takie w autach, ale nie widziałem jeszcze żeby ktoś to oferował na sprzedaż?

W/g zasady ''jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego'',niskie i średnie tony zagrają lepiej, gdy będą rozdzielone na gł.średniotonowy, basowy+oczywiście wysokotonówki i zwrotnica.Choć nie mówię że głośnik basowośredniotonowy +wysokotonówki z dedykowaną zwrotnicą żle brzmią... ale byłbym skłonny do siebie kupić zestaw 3drożny.Tylko skąd wyrwać takie cudo z dedykowaną zwrotką???

Tytuł:
PostNapisane: 07.lis.2006 23:50:21 
Użytkownik

Heveliusz napisał(a):
A więc...

DjDr
Gratuluje pomysłu...
Dzięki i dzięki serdeczne za rady.
Heveliusz napisał(a):
Piszesz, że jesteś Dj'em w radiu, więc masz pojęcie (pewnie większe niż my) o brzmieniu i masz sprecyzowane to, co chcesz osiągnąć...
Poniekąd, choć Car Audio to akurat zupełnie inny ogródek ;-)
Heveliusz napisał(a):
Chcesz głośniki 16cm...

To nawet nie wybór tylko mus ponieważ taschki mam właśnie takie, a zakup mniejszej srednicy nie był możliwy.
Heveliusz napisał(a):
Jednak piszesz, że nie chcesz 2 lub 3 drożnych a sam średnio-nisko tonowy... Taki wariant się nie sprawdzi. Dźwięk będzie jak by artysta śpiewał do nocnika. W aucie pasmem którego najbardziej brakuje jest midbass, co przetworzy właśnie średnio-nisko tonowiec. Jednak bez tweetera dźwięk będzie dochodził tylko z dołu i będzie mocno stłumiony, nie sprecyzowany... Tweeter nie musi świdrować w głowie... Zapewnia on jednak przestrzeń i uporządkowanie sceny, której inaczej nie osiągniesz. Dlatego zamiast samego mid-bassu, proponuję założyć zestaw odseparowany - 16 lub 16,5cm + tweeter,

O to właśnie mi chodziło. ( chyba )
Planuję w taschki włożyć głośnik niskotonowy ( tylko tu pytanie do Ciebie ) czy głośnik niskotonowy ma sens gdy napędzać go będzie jedynie radiootwarzacz ? Co sugerujesz w tym momencie ? Włożyć 16 cm głośniki 2drożne z jakąś np wmontowaną jedwabną kopułką czy jednak niskotonowe i tweeter odseparowany gdzieś wyżej na wysokości uszu ?
Moim założeniem było ( chyba żle wczesniej przeczytałeś ) wmontowanie 16cm GDN w drzwi, ale oczywiście nie tylko. Na podszybiu doszłyby dwa wysokotonowe a z tyłu najprawdopodobniej w tylnich słupkach lub wysoko w boczku. Co byś doradził w tym momencie ? Głośnik wysokotonowy zintegrowany w tym 16 cm grający po kolanach chyba nei ma sensu, prawda ?
Heveliusz napisał(a):
Odnośnie głośników w tylnych drzwiach, takie rozwiązanie ma minusy. Montując dodatkowe głośniki powodujesz rozmycie sceny kształtowanej z przodu. Wszystko będzie mniej dokładne i trudne do zlokalizowania w przestrzeni. Będzie jednak głośniej (ale chyba na tym ci nie do końca zależy)...

Zgadzam się z Tobą w 100%. Rozmywa się, wystarczy pokrecić w radiu fader'm i słuchac to jak stodoła. Czasami człowiek zastanawia się czy coś w przeciwfazie nie gra, tylko powiedz co zrobić jak:
a) za cholere nie chce subwoofera
b) czesto jeżdze z żoną i dzieckiem którzy mówią włącz tu z tyłu muzyczkę.
c) mam Avanta, wiec z tyłu nie mam półki a roletę.
Heveliusz napisał(a):
Kombinacje z zestawem 3 drożnym odpuść, bo jeśli nie będzie to kupiony zestaw z dedykowaną zwrotnicą, to będą schody z wystrojeniem wszystkiego i nie będzie to ładnie brzmiało...

Dzieki - odpuszczam.
Heveliusz napisał(a):
Co do konkretnego modelu głośnika to określ budżet a spróbujemy coś wybrać...
Wiesz, tak sobie teraz myslę ... jeżdząc samemu włączę sobie sam przód. Wsadzając żonę, włącze kawałek tyłu również, więc może z przodu włożyć lepsze a z tyłu gorsze/tansze.
Nie mam dużego budżetu na to, wiec myslę, że na przód jakieś głośniki do 250 góra 300 zł, natomiast na tył mogę w smie włożyć nawet 16 cm od opla omegi, które grają dość przyjemnie a leżą u mnie w szafce. Jak myslisz ? kalectwo ? Kupić na tył również lepsze ?
Heveliusz napisał(a):
Idąc dalej...
Od razu podpowiem, że samo radio nie będzie dobrze brzmiało, jeśli rezygnujesz z woofera. (...)

Wiem o tym, na prawdę zdaję sobie sprawę, ale znowu:
a) żona mnie zabije
b) nagrałem się już w życiu na subwooferach
c) Avant ma mały kuferek jak na kombiaka, a jak żona będzie wkładać swoje szpargały to ... patrz pkt a ;-)

krótko o moich wynalzkach, aby uświadomić, że jakiś tam pogląd mam na sprawę subniskotonowych.
Pierwsze bodaj 89 rok - Trabant z instalacją 6V i 4 wzacnicze wyjęte z radioodbiorników monofoniczych pt Śnieżka aby zasilić wmontowane w pudełka głośniki 15 Watowe GDN, jako player walkman :D;-) do dzisiaj się z tego śmieje.
Drugie Auto Fiat 125p jakieś 2 lata pozniej. Wyrżnięty szkielet metalowy z tyłu, zrobiona półka z MDFu i wmontowane 4 głośniki 20 cm GDN, oraz 4 tweetery przod i tył. Zasilane własnoróbą aplifierem z dość potężną przetwornica napięcia. Myslę, że ok 50W mocy znamionowej sugerując się sprzętem domowego użytku.
Polonez Caro, tu miejsca sporo. Deska MDF przypominająca stolnice :) a w niej 2x25cm sub, 2x13cm szerokoposmowy tonsil, 2x10cm tweetery, zwrotnice JPW, przód tweetery i 16 cm szerokopasmowe. Zasilane to bylo dwoma boshmanami.
Golf II skrzynia w niej 2x25cm, wzmacniacz Sony.
Golf III skrzynia 1x25 cm, wzmaczniac boshmann zmostkowany 320W, drugi wzm zasilal półke, drzwi itd.

Żeby za duzo nie pisać o moich dziwadłach robonych hobbystycznie, wiem jak grac przyjemnie może tuba, skrzynka, duży głośnik, jak działają filtry, jak brzeczą tablice rejestracyjne i jak skacze tylnia wycieraczka, ale na prawdę Panowie w tym aucie ani miejsca nie mam, ani już chęci na to.

Heveliusz napisał(a):
Teraz o radiu:
JVC bym odpuścił. Alpine ma specyficzne, dość suche brzmienie i trzeba to lubić. Ja jestem wierny Pioneerowi
Poza ostatnim panasoniciem z ktorego nie byłem zadowolony ze wzgledu na suchy, twardy i mało ciepły dźwięk miałem Pioneery. Pomyslalem, zeby zaryzykowac z JVC, ale może faktycznie nie warto. A co byś powiedział na tani Clarion np BD-269RMP miałeś przyjemność lub nieprzyjemność słuchania tego ?

K@mil napisał(a):
byłbym skłonny do siebie kupić zestaw 3drożny.Tylko skąd wyrwać takie cudo z dedykowaną zwrotką???

K@mil, ze zwrotnicami i zestawami jest bardzo różnie. Jeśli chcesz gotowy zestaw na pewno musi być renomowanej firmy. Zwrotnice tanie w tanich zestawach zazwyczaj to wielka porażka. Cewki na byle gównianych ferrytach, zupełnie źle zestrojone. Kondensatory elektrolityczne do wysokotonowych. Oglądałem kilka takich. Pożal się Boże. Jeśli masz wzmacniacz to:
a) albo samemu zrob zwrotnice przerabiając choćby gotowe z jakiś kolumn ( tu zwrotnice tonsla są na prawde mile widziane )
b) kup gotowe dobrej firmy zajmujacej się Car Audio wraz z zestawem.

Widziałem również w zestawach głośniki szerokopasmowe do kgórych była zwrotnica patrząc po elementach do typowego GDNa. Cewka powietrzna z drutem 3 milimetrowym i szpulą jak przy kołowrotku wedkarskim. Ogolnie rzecz biorąc dzisiaj na rynku jest masakryczna ilość kiczu.

Serdecznie dziekuje za opinie i pomoc w tej zagwostce. Jestem b. wdzieczny.

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2006 10:09:10 
Użytkownik

W drzwi nie włożysz niskotonowego głośnika... To jest głośnik średnio niskotonowy, który różni się od głośnika typowo subwooferowego, głównie szerokością pasma przenoszenia i częstotliwością zejścia...
Proponując Ci założenie subwoofera, absolutnie nie próbowałem nakłonić Cię do kolejnego projektu w stylu "falujący dach"... Mały woofer zapewni dodatkową przestrzeń i odpowiednio zestrojony nie będzie się wybijał na pierwszy plan i nie będzie męczył... Nawet nie będzie wiadomo, że jest, dopóki go nie wyłączysz i nie usłyszysz różnicy...
Ale jeśli chcesz z niego zrezygnować to możesz zastosować głośniki o wyższej skuteczności w przednich drzwiach, jednak to nigdy nie będzie to samo...
Samo radio nie pociągnie głośników, przynajmniej w zadowalający sposób. Datego powinieneś zastosować chociaż mały piecyk (ukryty np. pod siedzeniem).

Jeśli bierzesz się za wymianę głośników to nie stosuj półśrodków. Dwudrożny głośnik w drzwi to tandeta. Musi być zestaw odseparowany. Roboty nie ma z nim o wiele więcej, a dźwięk o niebo lepszy...

Z głośników, bardzo dobre opinie w tej klasie zbiera powerbass...

Co do głośników z tyłu, to jeśli masz już taschki i dzieci chcą muzyczkę, to również załóż zestaw odseparowany z wooferem w drzwiach i tweeterem na wysokości klamki. Dzieci będą miały swoją scenę, a jeśli będziesz chciał pogadać z przodu, to przesuniesz na tył i dzieci będą miały nadal ubaw, a ty spokój...

Jeśli puścisz całość na wzmaku to wtedy jest szansa na osiągnięcie dobrego poziomu niskich tomów bez woofera. Ale High-end to to nie będzie. ;)

K@mil
elmłody ma u siebie zestaw 3-drożny infinity... Można dostać coś takiego, ale to już większe pieniądze i więcej kombinacji. Auta starujące w zawodach mają systemy 2-drożne i dostają czasem maksymalne noty, więc z powodzeniem wystarczy. Mniej kopotu z montażem, a kiepski 3 drożny zestaw będzie kosztował tyle, co trochę lepszy 2-drożny. Więc zamiast kupować taki sobie 3 drożny, lepiej kupić dobry 2 drożny i cieszyć się dźwiękiem...
Z propzycji np. Focal 165 V3, ale to już kasa...

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2006 12:22:40 
Użytkownik

Heveliusz napisał(a):
Jeśli bierzesz się za wymianę głośników to nie stosuj półśrodków. Dwudrożny głośnik w drzwi to tandeta. Musi być zestaw odseparowany. Roboty nie ma z nim o wiele więcej, a dźwięk o niebo lepszy.....
Dzięki Heveliusz. Szukam Powerbass i póki co z 16,5cm znajduje takie dwudrożne http://essa.com.pl/oferta/index.php?id= ... 2&pid=1008 cena, ok, ale niestety tylko cena. Możesz podrzucić jakiś link do 16,5 które nadawałyby się i nie zabiły ceną ? Oczywiście tak jak pisałeś wcześniej nisko-średnio.

Update:

Znalazłem :) http://www.hi-fi.auto.pl/sklep/product_ ... 98ecec6e79

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2006 13:23:24 
Użytkownik

To lista głośników, które się nadają. Inne odpuść...
Wykaz kopiowany z www.audiocar.pl Ludzie się tam znają na rzeczy i z pewnością dobrze radzą... (ceny orientacyjne)

Hertz ESK 165 - cana ok 340zł
Hertz DSK 165 - cana ok 280zł
Phase Evolution PCS 165.20 - cana ok 380zł
Alpine SPE-17CS - cena ok 380zł
Blaupunkt VELOCITY V6 - cena ok 300zł
Helix Blue 62 (nie MK2!) - cena ok 270zł
DLS B-6 - cena ok 400zł
CALIBER CSC 6 - cena ok 400zł
Magnat Bull Power 2160 - ok 300zł
LANZAR MX KT 6 - ok 300zł
JBL GTO 6507C - ok 430zł (szaleństwo cenowe)
SINUSLIVE - SL 160 + NEO 25S - cena ok 320zł
SIGNAT H16 + T3 - cena ok 350zł (strzelam)
PowerBass S-6C - cena ok 320zł
Phonocar TL 1601 - cena ok 380zł
Pioneer TS-1 172c - cena ok 300zł
TEC XP 6/K (XP6 + XP20n) - cena ok 400zł

Ja pewnie wybrałbym powerbassa, signata lub JBL...

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2006 20:06:37 
Użytkownik

Dzięki Heveliusz.

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2006 23:10:02 
Użytkownik

Bardzo proszę ;)

Tytuł:
PostNapisane: 09.lis.2006 18:00:55 
Użytkownik

Ja również Ci dziekuję Heveliusz'u,

temat mi b.bliski - bedę miał nad czym myśleć.

Pozdrawiam,
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: 10.lis.2006 08:01:17 
Użytkownik

No to panowie krotko i na temat..

Pomysł z wooferem 16 cm bardzo udany !!! Wygluszenie oraz kontrukcja pod woofer tak jak pisal Heveliusz, musi bys solidna..

Co do wzmacniacza to jest on niezbedny do prawidłowego zasilenia przetwornikow, 16 owszem zagra, ale na kiepskim poziomie i nie wydobedziesz z niej maksium mozliwosci a chyba o to tuaja chodzi, tym bardziej, ze rezygnujesz z suba..

Co do JVC to odpusc sobie, lepiej zainwestuj nawet w uzywke a z wyzszej półki, zrekompensuje sie to , zobaczysz !

Co do systemów bo chyba o tym mowa, to z calym sercem polece Ci zestaw Focala nawet podstawowa serie 165A lub jak sie pokusisz to znajdziesz 165v lub V2, naprawde warto sie rozgladnac za tymi systemami, co do kwestii pchania gdw... i innych tego typu przetwornikow to odpusc sobie, tylko system 2drozny lub jak dysponujesz "kapucha" to 3 way.. Okresl budzet to cos sie podpowie pozdro

Strefa czasowa: UTC + 1