Mój VAG miał problem ze zgraniem immo z ecu i dopisaniem kluczy więc musiałem skorzystać z usług znajomego.
Koleś w 10 min wszystko mi poprzerzucał i maszyna pali, wszystkie 4 kluczyki działają - jest OK.
Nr katalogowy mojego nowego licznika z FiSem to 4B0 919 881 z 99roku - jest to najbardziej zbliżony licznik do mojego oryginalnego licznika o nr 4B0 919 860E z 98 roku. Mówiąc najbardziej zbliżone brałem pod uwagę nr nadwozia szukając w katalogach etki.
W obu licznikach nie mam magistrali CanBus.
W obu jest analogowy zegarek.
W poprzednim liczniku złącza były:
2 x 32piny zielona i niebieska kostka
1 x 10pinów czarna kostka
W liczniku z FISem:
2 x 32piny zielona i niebieska - w których nie zmienia się nic
1 x 20pinów kostka koloru coś koło brązu ale ciężko dokładnie to sprecyzować - tutaj już trzeba podorabiać parę kabli oraz przerzucić jeden kabelek z poprzedniej czarnej kostki (kabel brązowo/żółty) od temperatury zewnętrznej - jeśli oczywiście ktoś to ma!
Nr softu to D15.
W załączeniu zdjęcia rysunków po otwarciu drzwi.
Co do sygnału jaki przychodzi do licznika jednym kablem z czujników drzwiowych to trochę mam problem jak to zmierzyć.
Wiem, że w kostce miebieskiej pin 21 przy zamkniętych drzwiach jest na nim napięcie 12,7V (no oczywiście zależy od naładowania akumulatora) ale przy otwartych drzwiach kierowcy zmienia się na 0,25V, przy otwartych drzwiach pasażera jest na nim 12,43V, otwarte tylne lewe 12,45V, otwarte tylne prawe 12,46V.
Nie wiem czy to komuś coś mówi.
Jeśli ktoś wie jak to dokładniej zmierzyć, żeby paru ludzi zrobiło z tego użytek, to mogę spróbować tylko musicie mi wytłumaczyć co i jak.
A jeśli ktoś byłby zainteresowany to mogę podstawić moją furę na pomiary.
Pozdrawiam i idę dalej przeciągać wązki.
Muszę jeszcze podpiąć kontrole świateł, kontrole świateł stopu i pozion płynu do spryskiwaczy.