.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.kwi.2025 00:33:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 472 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20.wrz.2006 22:32:30 
Użytkownik

Chetnie bym dorwał taki czujnik oleju zeby moc zorientowac sie jakie dane on przekazuje. Podejrzewam ze podaje on napiecie dodatnie tylko nie wiem jakie. Po tym czujniku idzie jednoczesnie poziom oleju w misce oraz jego temperatura.Bilu uchyl rabka tajemnicy jak ominales ten sensor oleju i jak rozwiazales kwestie wskaznika jego temperatury.

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2006 14:06:16 
Użytkownik

Prześledziłem cały wątek rezania liczników i mi się odechciało.

Myślałem o wymianie w moim a6 1,9TDI z 98 roku licznika na ten z fisem ale po tym co tu przeczytałem to teraz już nie wiem czy sił mi starczy.

Ciągnąc dalej wątek wymiany licznika na ten z fis-em mam pytanko.

W tej chwili mam licznik o numerze katalogowym audi 4b0 919 860e.
Na allegro znalazłem:

http://moto.allegro.pl/item133782904_li ... 02rok.html

może wiecie czy on będzie pasował do mojej niuni :?:

Czy duża zamota z kablami będzie, tzn czy oprócz tych dodatkowych kabli od kompa będzie trzeba coś przerabiać w istniejących wiązkach - kostkach :?:

Cena za te zegary z fisem jest przystępna ale czy da radę to podpiąć :?: :!:

Teraz:
małe i zwinne A3 1,9TDI (AHF) 110KM
i parę innych jeżdzidełek

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2006 14:55:20 
Użytkownik

daj sobie spokoj, szukaj zegarow do 2000 r. (z zegarkiem analogowym), wtedy to tylko wyjac stare, wlozyc nowe i zakodowac immo. Z tymi to mialbys duuuzo zachodu, aby je uruchomic

był - Audi 90, 2.3 (NG), 87r.
www.frogs.pl

Tytuł:
PostNapisane: 18.paź.2006 11:08:19 
Użytkownik

wiking1 napisał(a):
daj sobie spokoj, szukaj zegarow do 2000 r. (z zegarkiem analogowym), wtedy to tylko wyjac stare, wlozyc nowe i zakodowac immo. Z tymi to mialbys duuuzo zachodu, aby je uruchomic

no i chyba zapomniałeś jeszcze o poprowadzeniu jeszcze paru dodatkowych przewodów do fis-a.

A czy znacie kogoś kto podjąłby się przeszczepu zegarów z fis-em do mojej niuni a6/4b z 98 roku? tzn kto może to wszystko popodłączać i zgrać immo.

Planuję kupić zegary o nr katalogowym 4B0 919 881X bez can-busa żeby było prościej. Kostki, manetki już posiadam, teraz szukam zegarów.

Teraz:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 18.paź.2006 21:51:02 
Użytkownik

nie chce dawac noego tematu wiec daje go tutaj pomuzcie przelozylem w audi A2 rok 2002 zegary z pelnym Fisem ale swieci mi sie jakis komunikat z siwtlami na zmiane z przekreslona zaroweczka i plyn do spryskiwaczy ten ostani juz nie bo zostal zwart czy ten od swaitel tez sie da jakos zewrzec zeby sie nie ciecil jak rozumiem nie mam auto czeka ktory sprawdza czy jakas zaroweczka sie nie przepalila czy da sie to jakos zalatwic z innego samochodu albo z audi a2 ktory mial fisa tylko jak to sie nazywa i jak co to moze jakis numer tej rzeczy a jak co to zewrzec i juuz
:/

Tytuł:
PostNapisane: 19.paź.2006 10:35:20 
Użytkownik

kostka 32 piny szara przy liczniku. Pin 14 i 16 do masy, powinno zgasnac.

PS. Zainstaluj sobie else, tam masz wszystkie schematy sowjego furaka

www.frogs.pl

Tytuł:
PostNapisane: 19.paź.2006 15:07:50 
Użytkownik

A ma ktoś rozpiske wtyczek 2 x 26 pinów(tych w samochodzie) z A4 benzyna, bo kupiłem zegary z fis-em od A4 '97 i chce sobie takie zapodć do autka.

Tytuł:
PostNapisane: 19.paź.2006 21:46:30 
Użytkownik

dzieki wiking wszystko pomoglo jak pisales ale program sie napewno przyda wiec ma ktos else????

Tytuł:
PostNapisane: 19.paź.2006 23:44:31 
Użytkownik

Witam,

Czy ktos przerabial moze podlaczenie wyswietlania informacji z radia do fisa?. Pytam bo kupilem Pioneera deh-p55bt i w dokumentacji jest cos takiego jak Sub Display Output to podlaczania do zewnetrznego wyswietlacza. Czy FIS moze to obsluzyc?

tmark

Audi 80 B4 '92 1,9 TDI
BMW 530d touring '01
Było: Wartburg 353 kombi, dwusuw '85 :)), MB W123 240 D '81, Ford Orion 1,8 D '91, VW Passat '93 1,9 D kombiak, Poldek 1,6 GLE '92 :))))))), 126p '87, Skoda Favorit 1,3 '93, MB 250 TD '91 (W124) (śmiertelny strzał)

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2006 10:45:06 
Użytkownik

MariuszD napisał(a):
W starych zegarach po otwarciu drzwi (wiking tego nie podlaczyl) jest tylko dzwiek ciagly gdy sa wlaczone siwtla. Nie ma rysunku samochodu z otwartymi drzwiami. Natomiast w nowych zegarach sa czujniki pod kazde drzwi, i na zegarach pokazuje sie rysunek samochodu z o twartymi drzwiami - dokladnie narysowane drzwi ktore sa otwarte.

Nie wiem jakie zegary miał MariuszD na stole ale jako kryterium stare/nowe z całego tego wątku zrozumiałem, że te bez Can-busa to stare, a z Can-busem są nowe.
Jeśli takie jest rozgraniczenie to powyższy cytat nie ma zastosowania.
Właśnie założyłem do A6/4B zegary bez Can-busa z analogowym zegarem i co prawda jako kontrola otwarcia drzwi dochodzi tam jeden kabel ale jednak wyświetla się rysunek z otwartymi drzwiami i to właśnie dokładnie tymi, które są otwarte! :peace:
Jendnak sygnał włączonych świateł bez zapłonu faktycznie włącza się tylko gdzy otwiera się drzwi kierowcy.

Chyba, że coś źle zrozumiałem z powyższej dyskusji. :(

Ewentualnie nr licznika i zdjęcie uzupełnie w późniejszym terminie.

Teraz:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2006 10:55:14 
Użytkownik

O to bardzo cenna informacja. Jezeli dalbys rade, to proslibym o numery licznika i dokladnie z ktorego jest roku (ewentulanie wersje softu o znaczenie DXX gdze XX jest wersja softu).

www.frogs.pl

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2006 12:07:42 
Użytkownik

Postaram się to sprawdzić w sobotę, a odpowiedź dam w poniedziałek :peace:
A gdzie sprawdzę nr softu :?:

Wczoraj próbowałem podpiąć nowy liczik (czytaj: inny używany z FIS-em) do swojej A6 ale moja wiedza lub sprzęt padł przy zgraniu immo z ecu i dopisaniu kluczyków do immo :zly:

lecz kontrolki i rysunek samochodu z otwartymi drzwiami działał :D

Dziś wieczorem jadę do machera aby mi dopasował wszytko bo boję się żebym nie przekombinował :/ .

Jeśli chodzi o te czujniki/przełączniki w drzwiach to temat jest następujący (to wiem bo naszukałem się ich ostatnio przy zakładaniu alarmu): z przełączników drzwiowych u mnie 4 kable idą do jakiejś skrzynki (tj. chyba jest to układ funkcji komfortu) przed fotelem kierowcy pod wykładziną, a z tamtąd idzie jeden kabel na licznik.
Teraz nie pamiętam czy już każdy przełączik ma inną rezystancję czy dopiero na tym przewodzie do licznika jest różna rezystancja uzależniona od tego które drzwi się otworzy :!: :?: Powtarzam tego nie pamiętam - na jakim etapie zmienia się rezystancja :!:
Sprawdzę to w sobotę. :)

Teraz:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2006 21:45:52 
Użytkownik

Auto: A3 8P 2.0 TDI BKD
Witam,panowie w zwiazku z powyzszym mam pytanko :D
Czy we wszystkich zegarach wyposazonych w FIS powinny sie wyswietlac otwarte drzwi :?:

Tytuł:
PostNapisane: 24.lis.2006 13:08:42 
Użytkownik

Mój VAG miał problem ze zgraniem immo z ecu i dopisaniem kluczy więc musiałem skorzystać z usług znajomego.
Koleś w 10 min wszystko mi poprzerzucał i maszyna pali, wszystkie 4 kluczyki działają - jest OK.

Nr katalogowy mojego nowego licznika z FiSem to 4B0 919 881 z 99roku - jest to najbardziej zbliżony licznik do mojego oryginalnego licznika o nr 4B0 919 860E z 98 roku. Mówiąc najbardziej zbliżone brałem pod uwagę nr nadwozia szukając w katalogach etki.

W obu licznikach nie mam magistrali CanBus.
W obu jest analogowy zegarek.

W poprzednim liczniku złącza były:
2 x 32piny zielona i niebieska kostka
1 x 10pinów czarna kostka

W liczniku z FISem:
2 x 32piny zielona i niebieska - w których nie zmienia się nic
1 x 20pinów kostka koloru coś koło brązu ale ciężko dokładnie to sprecyzować - tutaj już trzeba podorabiać parę kabli oraz przerzucić jeden kabelek z poprzedniej czarnej kostki (kabel brązowo/żółty) od temperatury zewnętrznej - jeśli oczywiście ktoś to ma!

Nr softu to D15.

W załączeniu zdjęcia rysunków po otwarciu drzwi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co do sygnału jaki przychodzi do licznika jednym kablem z czujników drzwiowych to trochę mam problem jak to zmierzyć.
Wiem, że w kostce miebieskiej pin 21 przy zamkniętych drzwiach jest na nim napięcie 12,7V (no oczywiście zależy od naładowania akumulatora) ale przy otwartych drzwiach kierowcy zmienia się na 0,25V, przy otwartych drzwiach pasażera jest na nim 12,43V, otwarte tylne lewe 12,45V, otwarte tylne prawe 12,46V.
Nie wiem czy to komuś coś mówi.
Jeśli ktoś wie jak to dokładniej zmierzyć, żeby paru ludzi zrobiło z tego użytek, to mogę spróbować tylko musicie mi wytłumaczyć co i jak.
A jeśli ktoś byłby zainteresowany to mogę podstawić moją furę na pomiary.

Pozdrawiam i idę dalej przeciągać wązki.
Muszę jeszcze podpiąć kontrole świateł, kontrole świateł stopu i pozion płynu do spryskiwaczy. :):

Teraz:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 24.lis.2006 13:14:34 
Użytkownik

juz wiem o co chodzi. To jest sygnal sterowany wypelnieniem. Cyzli w zaleznosci od otwrtych drzwi, wysyla na przemian 0V i 12V, z rozna czestotliowsica. Super, niedlugo sie tym zajme i sprobuje to pomierzyc i zrobic jakis prosty emulator :peace:

www.frogs.pl

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2006 19:50:09 
Użytkownik

Witam ponownie.

I wszystko prawie już jest OK za wyjątkiem spalania :!!:

W powyższych postach mowa była o podpięciu kabla do złącza komputera w miejsce 9, niestety u mnie ten pin jest zajęty, a podpięcie do niego kabla z pin 1 z kostki od FISa nic nie daje. :zly:

Mam silnik 1,9TDI AFN, sterownik silnika o nr katalogowy audi 038 906 018 DG
nr bosch 0 281 001 808.

Czy ktoś się orientuje gdzie to podpiąć :?:

Przy sterowniku mam 2 kostki, jedna 52 pinowa, druga nie wiem ale jest znacznie mniejsza.

Niestety musiałem puścić kontrolę świateł pozycyjnych i kontrolę świateł stop na masę.
Czyjnik ilości płynu do spryskiwaczy zakupiłem w serwisie i zamontowałem, resztę wyposażenia miałem w wyposażeniu.

Ciekawi mnie czy da się z tym licznikiem zgrać radio chorus :?:
To sprawdzę po niedzieli, dostanę wtedy piny do zielonej kostki przy radiu.

Teraz:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2006 09:08:58 
Użytkownik

CZARNYOLO napisał(a):
Ciekawi mnie czy da się z tym licznikiem zgrać radio chorus :?:
To sprawdzę po niedzieli, dostanę wtedy piny do zielonej kostki przy radiu.

Da sie, zrobilem to juz :)

http://www.frog.co.pl/component/option, ... y,7/hit,1/

www.frogs.pl

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2006 10:26:01 
Użytkownik

wiking1 - z tego rozmawialiśmy to masz prawie ten sam licznik co ja tylko do a4 no i do benzynki.
Z tego co widzę to na samej górze wyświetlacza napisy z radia wyświetlają Ci się na czerwono, a napis OK jakiego masz koloru.
U mnie napis OK jest żółty (i żółte są również emblematy w tej części fisa jeśli coś jest nie tak), a później w tej części znika wszystko i jest czarna dziura.

Czy więc górna część wyświetlacza może wyświetlać w 2 kolorach :?:

NIE WIEM JAK SKASOWAĆ TEGO POSTA :!!:
BO PYTANIE NIEAKTUALNE - OBEJRZAŁEM DOKŁADNIE TWOJE ZDJĘCIA - jest tak samo jak u mnie.

Denerwuje mnie tylko spalanie 51,3 L/100km

Teraz:

Obrazek

Ostatnio edytowano 26.lis.2006 10:31:19 przez CZARNYOLO, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2006 10:31:11 
Użytkownik

tak, zgadza sie, napisy od autochecka sa zolte, ten OK tez. Potem jest czarna dziura, dopoki nie wlaczysz radia, wtedy napisy z radia sa na czerwono. dodatkowo jak gra radio a zacznie brakowac beznyny to zpala sie dystrybutor na zolto. wnioskuje ze napisy z checka maja wyzszy priorytet niz z radia

www.frogs.pl

Tytuł:
PostNapisane: 27.lis.2006 08:41:13 
Użytkownik

W końcu po wielkich bólach udało mi się wczoraj odpalić else.

Znalazłem :D w AFN-ach do 1 pinu przy FISie sygnał o ilości spalanego paliwa idzie z pinu 18 sterownika silnika.

Jutro to podłącze i potwierdzę :):

Dzień następny.

Pin 18 przy sterowniku w rzeczywistości sprawił mi trochę kłopotów.
Najpierw okazało się, że jest zajęty ale spróbowałem podpiąć do niego kabel jednak spalanie nadal powyżej 51 litrów - bitwa przegrana.
Znów szukanie po elsie no i ta sama odpowiedź: 18pin :!!:

Ale wojne wygrałem :):
Okazało się, że z pinu 18 idzie zółty kabel do brązowej kostki 10 pinowej i na tym się kończy - tam się wpiołem i zaskoczyło ale dopiero po dwukrotnym przekręceniu kluczyka :!:

Dla zainteresowanych -> Audi A6 1,9TDI AFN <-
Kabel z sygnałem spalania wychodzi do brązowej kostki 10 pinowej umieszczonej w E-boxie z tą różnicą, że model 98 - żółty kabel znajduje się na pozycji 3, a modele od 99 łącznie w górę - żóty kabel jest na pozycji 10 tejże brązowej kostki.

Na tym rezanie FIS-a chyba zakończę, no może zastanowię się nad modułem kontroli świateł!

A, i jeszcze: Oczywiście po podpięciu sygnałów z oryginalnego radia chorus pojawia się informacja w najwyższym segmencie FISa o nr programu i informacje z RDSu. :diabel:

PODSUMOWANIE.
W moim przypadku, przy podmianie bardzo zbliżonego licznika temat jest banalnie prosty - może z wyjątkiem dostosowania immo do ecu i dopisaniem kluczyków (myślę, że dla własnego bezpieczeństwa lepiej tą operację powierzyć specjaliście), wystarczy podpiąć kilkanaście kabelków i można cieszyć się następnym wynalazkiem w swoim samochodziku.

Jednocześnie chylę czoło dla tych którzy dopieli swego i przerzucili nowsze liczniki z can-busem do B3 lub B4 - GRATULUJĘ i tak trzymać :peace:

Teraz:

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 472 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1