.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lis.2024 09:42:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 18.sty.2007 22:07:37 
Użytkownik

Auto: Audi A3 Sportback 1,9 TDI BXE
Troszke obawa jest z tymi wałkami. Nie chciał bym trafić na jakiś pechowy egzemplarz. Narazie osłuchuje prace różnych silników i są strasznie głośne w porównaniu do 1,9.

Jakiej mocy masz silnik 150 KM? I jakie masz spalanie w mieście.

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2007 09:33:47 
Klubowicz

konrad_1977 napisał(a):
Troszke obawa jest z tymi wałkami. Nie chciał bym trafić na jakiś pechowy egzemplarz. Narazie osłuchuje prace różnych silników i są strasznie głośne w porównaniu do 1,9.

Jakiej mocy masz silnik 150 KM? I jakie masz spalanie w mieście.

Pozdro

Ja mam odmienne zdanie...
Na podstawie kilku znajomych egzemplarzy 2,5 TDi oraz 1,9 TDi - mam podstawy twierdzić, że to właśnie silnik 1,9 jest głośniejszy. To moje obserwacje...
Co do wałków - nie nastawiaj sie od razu negatywnie, nie wszystkie egzemplarze mają z nimi problemy.
Pozdrawiam :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2007 10:56:29 
Klubowicz

konrad_1977 napisał(a):
Troszke obawa jest z tymi wałkami. Nie chciał bym trafić na jakiś pechowy egzemplarz.

Zależy ile przeznaczasz pieniążków na zakup. Jeśli dużo - kup egzemplarz z rocznika > 2004 (wszystkie A6 "wychodziły" już z nowym typem głowic, Passaty i A4 - niekoniecznie).
Jeśli chcesz wydać mniej - duuużo mniej, to najlepiej kupować w DE z rzeczywistym i udokumentowanym przebiegiem > 250 tyś.km. . Zdecydowana większość V6-tek (szczególnie serwisowanych w trybie LongLife) nie ma szans pokonać tylu kilometrów bez naprawy "wałków" (bądź wymiany głowic na nowy typ albo i całych silników) - stąd łatwo upolować taki egzemplarz, w którym wałki są nowe/prawie nowe, a nierzadko turbina oraz VP44 też jest po wymianie/regeneracji.

konrad_1977 napisał(a):
Narazie osłuchuje prace różnych silników i są strasznie głośne w porównaniu do 1.9

Absolutnie sprawne (pod kazdym względem) V6 pracuje zdecydowanie łagodniej od R4 nawet na zewnątrz. W środku to już w ogóle nie ma o czym mówić :D .
Z tego wniosek, że najprawdopodobniej wsłuchujesz się w dźwięki silników "na wykończeniu" :): .

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2007 12:13:26 
Klubowicz

Piotruś napisał(a):

Absolutnie sprawne (pod kazdym względem) V6 pracuje zdecydowanie łagodniej od R4 nawet na zewnątrz. W środku to już w ogóle nie ma o czym mówić :D .
Z tego wniosek, że najprawdopodobniej wsłuchujesz się w dźwięki silników "na wykończeniu" :): .

Jest mi niezwykle miło, ze chociaż raz podzielasz moje zdanie...
Pewnie wyszło to przypadkowo, ale dzięki chociaż za to :D
Emocje schowałem do kieszeni, a więc PEACE :?:

Pozdrawiam :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2007 15:07:51 
Użytkownik

Mam pytano odnośnie tego rocznika 2004 i nowego typy głowic. Czy te nowe typy głowic byly juz montowane w modelu C5 2.5TDI z 2004 roku czy mówimy juz o nowym modeli C6??
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2007 17:33:37 
Użytkownik

Ja przewiduje na ten cel 30 - 35 tys. zł. Teraz prawdopodobnie przyszedł kabel do VAG-a :)
Postaram sie z nim zapoznać na swoim Seacie. Co warto a nawety trzeba posprawdzać przy zakupie. Posił bym o jakiś zakres w jakim powinny sie odpowiednie logi mieścić

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2007 17:45:03 
Klubowicz

Daavidoff napisał(a):
Mam pytano odnośnie tego rocznika 2004 i nowego typy głowic. Czy te nowe typy głowic byly juz montowane w modelu C5 2.5TDI z 2004 roku czy mówimy juz o nowym modeli C6??
Pozdrawiam

1. Modele A6 C5 -> wszystkie od rocznika modelowego 2004 (teorteycznie nawet od lutego 2003 ale należy zachować szczególną ostrożność).

2. Modele: A4, Passat, SuperB (?) -> różnie bywa. Być może (ale to wyłącznie plotki/domysły/gdybanie) wynika to z faktu, że silniki V6 były montowane w różnych fabrykach (?).

Generalnie: łatwo sprawdzić (20 sekund) - nawet dla zupełnego laika (wystarczy zdjąć korek wlewu oleju). W razie potrzeby - służę "instrukcjami" :D :peace:

carlnova napisał(a):
Jest mi niezwykle miło, ze chociaż raz podzielasz moje zdanie...
Pewnie wyszło to przypadkowo, ale dzięki chociaż za to :D

W tym przypadku - jak najbardziej podzielam pogląd każdego, kto ma odczucia podobne do moich. Wielokrotnie - na tym i innych forum - zauważyłem, że wielu ludzi kojarzy dźwięk 2.5TDi - z zajezdnią autobusową. A to nie jest tak ... . Naturalnie domyślam się o jakich silnikach (a raczej tym co z nich jeszcze zostało) mówi się w takich okolicznościach, ale nawet jako zwykły użytkownik 2.5TDi wiem jak pięknie, cicho i miarowo pracuje ta jednostka - pod warunkiem, że wszystkie parametry są prawidłowe. Denerwuje mnie taka sytuacja do tego stopnia, że gdybym tylko dysponował odpowiednim mikrofonem - nagrałbym własne samochody i wstawił odpowiedniego linka - np. i w tym wątku :D . Wokół silnika 2.5TDi narosło już tyle mitów, że tragedia ... . Dlatego chyba warto skorzystać z okazji, żeby "coponiektórym" bajkopisarzom udowodnić jak bardzo się mylą :P :galy: ... .

carlnova napisał(a):
Emocje schowałem do kieszeni, a więc PEACE :?:

Do zawierania pokoju - potrzebna jest wojna. Ja na pewno żadnej wojny nie prowadzę - z nikim.

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2007 19:23:26 
Użytkownik

Piotruś napisał(a):
Denerwuje mnie taka sytuacja do tego stopnia, że gdybym tylko dysponował odpowiednim mikrofonem - nagrałbym własne samochody i wstawił odpowiedniego linka - np. i w tym wątku :D ..

Mialem nagranego zimnego AFN-a (z A6) oraz jakas 130-tke (z A4) ale niestety pogubilem gdzies te nagrania przy zmianie telefonu i teraz mam tylko dzwiek AFN-a, nawet kiedys chcialem ustawic jako budzik :D Jak mozesz to nagraj V6-tke, porownamy :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2007 19:32:58 
Klubowicz

Waldemar_W napisał(a):
Jak mozesz to nagraj V6-tke, porownamy :peace:

Bardzo chętnie :597: , tylko ustalmy wpierw zasady "czystej gry" :diabel: :511: :!!:

Co mam nagrać, tzn. zimny czy ciepły silnik i gdzie mam trzymać fona (pod maską, obok auta, etc.) :?: :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2007 19:42:53 
Użytkownik

Piotruś napisał(a):
Co mam nagrać, tzn. zimny czy ciepły silnik i gdzie mam trzymać fona (pod maską, obok auta, etc.) :?: :peace:

Zimny, maska zamknieta, stajesz przy lewym blotniku, telefon trzymasz w rece na wysokosci twarzy :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2007 21:44:17 
Użytkownik

Ooooooo super pomysł. Przydało by sie porównanie. Najlepiej jescze pracy "wadliwego" silnika 2,5 TDI. Myśle że teraz po lekturze tego forum to każdy dla mnie będzie podejżanie pracował. A może z podniesioną maską? Lepiej będzie słychać prace silnika.

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2007 21:53:20 
Klubowicz

Zrobiłem próbny zapis - nigdy wcześniej nie nagrywałem niczego komórką. Wstawiłem to na wrzutę.pl ale nie odtwarza dźwięku. Muszę spróbować innym sprzętem - pobawię się w niedzielę.
Konrad - nagram Ci "osobno" z podniesioną maską - nawet dwa różne silniki, na zimno i na ciepło - ale obawiam się, że to bez sensu - ze względu na fatalną jakość dźwięku.

Tytuł:
PostNapisane: 20.sty.2007 00:22:23 
Użytkownik

Zalety formatu amr :/ Skonwertuj to do wav-a, bedziesz mogl wtedy wrzucic to na jakis portal.

Tytuł:
PostNapisane: 20.sty.2007 00:31:49 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Wystarczy ... dyskusja przestała być merytoryczna.
Zamykam.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1