Witajcie
Pozwoliłem sobie odświeżyć temacik, bo dotyczy bezpośrednio mojego auta, a nie chcę się ładować na temat wowo czy Konrada.
Mianowicie:
Jak już wiecie wczoraj założyłem swoje "stare" tuningowe kości do AFB - po raz pierwszy od czasu założenia nowego lmm, odetkania zaworu recyrkulacji spalin i problemów z kątem wtrysku.
Założyłem je do ECU i......
...oniemiałem z zachwytu.
Wciska w fotel jak przy przeciążeniu 2 machów
To nie to auto - to istna torpeda...
Na czwartym biegu pociągnąłem dzisiaj do 210 km/h
Ale nie odświeżam tematu, żeby się pochwalić...
Wyobrażam sobie już zniesmaczoną minę mojego przyjaciela Meszruma, jak czyta te słowa...
Ba... może nawet "obrzydzenie" z myślami typu: "jaki głupi ten carlnova
![n :diabel:](./images/smilies/020.gif)
nie mam już do niego siły
![n :diabel:](./images/smilies/020.gif)
"...
To tylko chwila "ekstazy" Mesz...
Odświeżyłem temat, po to aby zadać pytanie mistrzowi Maxtdi, ponieważ uważam go za autorytet, jeżeli chodzi o turbiny...
Otóż dzisiaj po ponad dwugodzinnym pałowaniu autka zajechałem sobie pod garaż, podniosłem maseczkę i studząc turbinkę na wolnych obrotach - zacząłem jej się przyglądać.
I zamurowało mnie (co prawda dopiero w domu po sprawdzeniu w ETCE), bo odkryłęm kolejną tajemnicę włoskich gringos
Turbina wygląda jak nówka firmy GARRETT i dopiero odkryłem jej cechy, zmyślnie ukryte przed moim okiem - to turbina od 180 - konnego AKE
Moje auto jest więc stworzone do tuningu, panowie i już mnie nic nie powstrzyma przed wrzutką dołado - nie - wstrzymywacza w postaci porządnego chipa.
Stąd moje pytanie do Maxtdi o numer seryjny turbiny
AFB według ETKI w roczniku 99 powinno mieć 059 145 702 D lub 059 145 702 DX
...moje AFB ma turbinę 059 145 701 C i dodatkowe oznaczenia VNT 20 i GS4
AKE w tym modelu rocznikowym ma 059 145 701 S, stąd pytanie o ostatnią literę...
Co ona oznacza Maxtdi ?