.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 07:58:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALLROAD 2.7T] Jaki gaz i gdzie?
PostNapisane: 09.maja.2010 13:26:17 
Użytkownik

Witam, proszę o Wasze opinie gdzie i jaką instalację do tego modelu zamontować. Podejrzewam, że na pewno sekwencja; jakie są koszty takiej instalacji. Czy znacie dobre warsztaty? A może ktoś z Was posiada zagazowany taki motor? Jak się sprawuje? Proszę o wszelkie sugestie. Pozdrawiam

Tytuł: Re: [ALLROAD 2.7T] Jaki gaz i gdzie?
PostNapisane: 09.maja.2010 18:40:07 
Użytkownik

szoniu napisał(a):
Witam, proszę o Wasze opinie gdzie i jaką instalację do tego modelu zamontować. Podejrzewam, że na pewno sekwencja; jakie są koszty takiej instalacji. Czy znacie dobre warsztaty? A może ktoś z Was posiada zagazowany taki motor? Jak się sprawuje? Proszę o wszelkie sugestie. Pozdrawiam

Ostatnio wyjechał taki od nas i to na wirusie na 320 KM i ponad 500 Nm. Chodzi idealnie :-D

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2010 18:54:52 
Użytkownik

no właśnie ten też ma coś około 300 KM. A gdzie wy montujecie i ile taka przyjemność?

Tytuł:
PostNapisane: 12.maja.2010 00:11:23 
Użytkownik

O cenach rozmawiam tylko osobiście, mam taką zasadę, że na forum, a juz całkiem na forum publicznym cyfry się nie pojawiają :-D

Montujemy w Zbrosławicach na Śląsku.

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2011 10:21:25 
Użytkownik

Mam u siebie zamontowana instalacje BRC Sequent Plug&Drive i jestem zadowolony. W moim allroad 2.T gaz całkiem dobrze się przyjął, wszystko naprawdę zależy od tego kto Ci to montuje i jak wystroi, trzeba dobrać odpowiednie wtryski, reduktor(musi być dostosowany do mocy Twojego silnika) oraz zbiornik ale to już sobie wybierasz praktycznie jaki Ci odpowiada. Najlepiej w kolo zapasowe:) Audi na gazie nie przymula, zbiera się tak jak powinno i nadal przyjemnie się prowadzi, nic nie szarpie ani nie przerywa. Jeżeli chodzi o spalanie to jest delikatnie większe niż benzyny ale wiadomo czemu. Oczywiście jak ktoś ma ciężka nogę to spali mu znacznie więcej niz powinno:) jak jeździsz oszczędnie to na stacji zostawisz znacznie mniej pieniędzy, pb95 po 5zł z groszami a gaz 2.50zł... różnica jest mega ale nie muszę się już tym przejmować. 20000km przejechane i nic się nie zepsuło, jedynie trzeba od czasu do czasu zrobić przegląd. Instalacje kupiłem w Energy Gaz Polska w Warszawie i tam tez również mi ją zamontowano. Polecam, auto tego samego dnia było gotowe.

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2011 08:22:59 
Użytkownik

KamilWaw napisał(a):
Mam u siebie zamontowana instalacje BRC Sequent Plug&Drive i jestem zadowolony.

Tez mnie temat interesuje. Napisz prosze:

Ile zaplaciles za ta instalacje?
Ile to auto pali miasto/trasa ( lpg/pb)?
Jaki masz zbiornik i ile wchodzi do niego gazu?
Gdzie masz zamontowany reduktor(y)? Jakies zdjecie?

Shandor

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2011 21:53:45 
Użytkownik

Auto: A6 C6 CAJA
SHANDOR napisał(a):
Gdzie masz zamontowany reduktor(y)?

Co prawda nie Allroad, ale b. dobre miejsce na reduktor

Obrazek

i całość pod maską wygląda tak

Obrazek

2018- > ;-))) A6C6 sedan q 3.0TFSI CAJA
2013- > 2018Obrazek Allroad C5 q 2.7 ARE -> może tym razem nikt we mnie nie trafi ;). Nikt nie "trafił", to ukradli ;-(
2010- > 2012 A6 C5 Avant q 2.7 ARE -> sCRASHowane
- > 2010 A6 C5 Avant q 2.8 ACK -> sCRASHowane

Tytuł:
PostNapisane: 04.kwi.2011 15:04:00 
Użytkownik

Witam posiadaczy biT :peace:

Czy reduktory nie powinny być umieszczone nisko - w nadkolach, zderzaku, etc?

+ Zbig, czy masz jeden czy dwa reduktory i ew. jakie?

Audi Allroad C5 2.7biT APB - jest
Obrazek :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 04.kwi.2011 15:32:17 
Użytkownik

boogie69 napisał(a):

Jest taka teoria, że powinny być umieszczone poniżej lustra cieczy w zbiorniczku wyrównawczym - może słuszna, nie wiem ;) To moje drugie A6 z wrzuconym tam reduktorem i jest wszystko OK. Poza tym miejsce to ma takie plusy, że dostęp do reduktora dobry i w pobliżu wydajna magistrala obiegu nagrzewnicy.

boogie69 napisał(a):
Zbig, czy masz jeden czy dwa reduktory i ew. jakie?

Mam jeden PRINS z elektrozaworem na 8mm i dorobionym podciśnieniem. Silnik jest lekko dodmuchany na ok. 300PS i reduktor spokojnie starcza. Zimą co prawda zdarzało się przełączanie na Pb, ale to zależy, na ile "zimowy" LPG uda się zatankować na stacji.

2013- > 2018Obrazek Allroad C5 q 2.7 ARE -> może tym razem nikt we mnie nie trafi ;). Nikt nie "trafił", to ukradli ;-(

Tytuł:
PostNapisane: 05.kwi.2011 00:23:38 
Użytkownik

zbig_wwl napisał(a):
boogie69 napisał(a):

Jest taka teoria, że powinny być umieszczone poniżej lustra cieczy w zbiorniczku wyrównawczym - może słuszna, nie wiem ;) To moje drugie A6 z wrzuconym tam reduktorem i jest wszystko OK. Poza tym miejsce to ma takie plusy, że dostęp do reduktora dobry i w pobliżu wydajna magistrala obiegu nagrzewnicy.

boogie69 napisał(a):
Zbig, czy masz jeden czy dwa reduktory i ew. jakie?

Mam jeden PRINS z elektrozaworem na 8mm i dorobionym podciśnieniem. Silnik jest lekko dodmuchany na ok. 300PS i reduktor spokojnie starcza. Zimą co prawda zdarzało się przełączanie na Pb, ale to zależy, na ile "zimowy" LPG uda się zatankować na stacji.

Chyba nigdy nie pocisnąłeś dobrze przy zimowych temperaturach. Nie istnieje szansa, by prinsowski reduktor choć z grubsza pokrył zapotrzebowanie tak oprogramowanego silnika na termikę gazu. I nie mówię tego tylko z teorii, a również z praktyki i wiedzy o tym, jakiej mocy grzewczej potrzeba dla odparowania i dogrzania do tych przynajmniej 13-15 stopni tej ilości gazu, jakiej żąda 300 doładowanych koni. Samo umieszczenie reduktora ma te plusy, o których mówisz, a dodatkowy, że mało ciepła uchodzi w otoczenie, bo tam szczególnie wielkiego huraganu nie ma. Minusem jest ryzyko utrudnionego odpowietrzenia reduktora.

Tytuł:
PostNapisane: 05.kwi.2011 11:28:54 
Użytkownik

SebastianS napisał(a):
Chyba nigdy nie pocisnąłeś dobrze przy zimowych temperaturach. Nie istnieje szansa, by prinsowski reduktor choć z grubsza pokrył zapotrzebowanie tak oprogramowanego silnika na termikę gazu. I nie mówię tego tylko z teorii, a również z praktyki i wiedzy o tym, jakiej mocy grzewczej potrzeba dla odparowania i dogrzania do tych przynajmniej 13-15 stopni tej ilości gazu, jakiej żąda 300 doładowanych koni. Samo umieszczenie reduktora ma te plusy, o których mówisz, a dodatkowy, że mało ciepła uchodzi w otoczenie, bo tam szczególnie wielkiego huraganu nie ma. Minusem jest ryzyko utrudnionego odpowietrzenia reduktora.

Polemizował nie będę, faktycznie zimą po niemieckich autostardach nie jeździłem. Natomiast na pewno nie było przypadków przełączania na Pb podczas "pociśnięć" możliwych w warunkach PL ;). Kryterium przełączenia mam 0*C temperatury FL LPG - chyba domyślne STAG. Pomiar temp. FL raczej szybki, bo "gołym" termistorem umieszczonym w strudze FL LPG.

No i na pewno sam reduktor nie "przymarza", a nawet nie "przystyga" :D , bo praktycznie cały czas trzyma temp. 90*C (pomiar oryginalnym "prinsowym" czujnikiem)

Te przełączenia, które się zdarzały zimą wynikały na pewno z padu ciśnienia i to najprawdopodobniej FC zasilającej reduktor (większa zależność od miejsca tankowania, niż od temperatury otoczenia). Widocznie u mnie większe znaczenie ma "termika" LPG w butli - coś musi najpierw "dopchnąć" to LPG do reduktora, żeby później mógł on tam zamarznąć :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2011 13:06:51 
Użytkownik

To zależy jaką instalację chcesz, jakąś prostą czy bardziej sprawdzoną. Popis do kilku serwisów może ci odpowiedzą.
Stacje montażowe i ceny możesz znaleźć na Favore.pl
http://www.favore.pl/cat161317_instalacje-gazowe.html

Proste instalacje od 1600 zł, ale w większych miastach trochę drożej.

Tytuł:
PostNapisane: 08.kwi.2011 18:43:30 
Użytkownik

SHANDOR napisał(a):
KamilWaw napisał(a):
Mam u siebie zamontowana instalacje BRC Sequent Plug&Drive i jestem zadowolony.

Tez mnie temat interesuje. Napisz prosze:

Ile zaplaciles za ta instalacje?
Ile to auto pali miasto/trasa ( lpg/pb)?
Jaki masz zbiornik i ile wchodzi do niego gazu?
Gdzie masz zamontowany reduktor(y)? Jakies zdjecie?

Shandor

za BRC Sequent P&D do swojej audicy zaplacilem około 4400zł, wejdz sobie na strone www.egp.pl i tam masz dokladny cennik wszystkich uslug oraz instalacji, w galerii masz nawet zdjecia i fotki z instalacji, szkoda ze nie wstawili tam mojego audi:( heh, moze jeszcze wstawia, niektorzy maja takie szczescie ze nawet na krotki film z prezentacji samochodu sie zalapia - na youtube:) jezeli chodzi o spalanie w 2.7T na gazie to utrzymuje sie ono naprawde na przyjemnym poziomie, w miescie pali mi około 14l a w strasie potrafi zejsc nawet do 9/10l lpg na 100km:) zbiornik z tego co pamietam to cos okolo 60 litrów ale nie wiem dokladnie, reduktor zamontowany przed podszybiej w podobnym miejscu jak kolega pokazal na zdjeciu. Jak zrobie foto to wstawie, pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2011 02:18:51 
Użytkownik

KamilWaw napisał(a):

za BRC Sequent P&D do swojej audicy zaplacilem około 4400zł, wejdz sobie na strone www.egp.pl i tam masz dokladny cennik wszystkich uslug oraz instalacji, w galerii masz nawet zdjecia i fotki z instalacji, szkoda ze nie wstawili tam mojego audi:( heh, moze jeszcze wstawia, niektorzy maja takie szczescie ze nawet na krotki film z prezentacji samochodu sie zalapia - na youtube:) jezeli chodzi o spalanie w 2.7T na gazie to utrzymuje sie ono naprawde na przyjemnym poziomie, w miescie pali mi około 14l a w strasie potrafi zejsc nawet do 9/10l lpg na 100km:) zbiornik z tego co pamietam to cos okolo 60 litrów ale nie wiem dokladnie, reduktor zamontowany przed podszybiej w podobnym miejscu jak kolega pokazal na zdjeciu. Jak zrobie foto to wstawie, pozdrawiam

KamilWaw, nie uwierze w to spalanie jesli nie zobaczę ;-) Mój allroad w mieście to min 17-18 LPG, w trasie ok. 15l LGP i to przy baaardzo płynnej ekonomicznej jeździe, bez korków i na ciepło... Tak normalnie miasto to 20-25l LPG (17-20PB), trasa 15-17l LPG (12-14 PB). Diagnozowałem auto u Sportmile oraz niedawno ze zbig_wwl (BTW dzięki za spota diagnostycznego ;-)) i wygląda na to, że ten typ już tak ma ;-) Dodam, że autko z USA, Sportmile twierdzili, że być może soft na USA jest nieco inny i bardziej palowożerny, hehe

Pozdrawiam,
soolek

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2011 19:47:43 
Użytkownik

Analogicznie nie mogę uwierzyć w to spalanie ;) ,
choć nie twierdzę, że tak nie jest.
U mnie miasto min. 17-18l, średnio do 20l LPG,
trasa średnio 14-15l LPG. Rekord to ok. 13,5l LPG.

Czy kojarzycie do jakiej mocy wyrabia się reduktor KME GOLD?
Mój gazownik twierdzi, że seria, czyli obecne 250KM jest to już jego granica możliwości, a z kolei nie ma miejsca na wsadzenie drugiego. Ten, który jest siedzi w nadkolu, a pozostałe miejsca, czyli błotniki, nadkola, zderzak już są zajęte.
Co byście polecili? Czy (trzeba/można) dołożyć drugi np.: w podszybie przy akumulatorze?

Pozdrawiam! :peace:
biT

P.s.
Tak przy okazji, jakie prędkości macie na 5 biegu przy 2tys, 3tys, 4tys. obr./min?

Audi Allroad C5 2.7biT APB - jest
Obrazek :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1