.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lis.2024 16:55:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Audi A8 D3 koszty utrzymania proszę o pomoc!!
PostNapisane: 25.sie.2012 13:17:19 
Użytkownik

Auto: A8, R8
Myślę, że to dobre rozwiązanie.
Szukaj silnika bez FSI max 2005rok

PostNapisane: 25.sie.2012 13:32:15 
Użytkownik

Dzięki Pablo za szybką odpowiedź!

Oczytałem się już na forum, więc nie chcę FSI i nie chcę TDI (4,2 TDI są podobno ok, ale jeszcze nie ten przedział cenowy 4 me)
Jedyne słuszne rozwiązanie to 4,2 pb.

Pojawia się teraz pytanie jakie są koszty instalacji LPG?
Oraz ewentualnie jakie rzeczy mogą się "niespodziewanie" zepsuć? miechy? Podobno dobrze użytkowane - nie są awaryjne.
Tak jak mówiłem - będę jeździł 90%-95% autostradą. Dzięki!

A6 C5 '04 2,5 TDI BDH sedan silver - była
A6 C5 '98 1,9 TDI AFN sedan bordo - była
A4 B5 '00 1,9 TDI AJM sedan silver - była
Golf IV '98 1,6pb AKL silver - był
Golf III '96 1,6pb ABU gray - był

Zapraszam do obejrzenia fotostory z renowacji Chevy Camaro '79:
http://forum.detroitiron.pl/viewtopic.p ... b6901f2431

PostNapisane: 25.sie.2012 13:46:57 
Użytkownik

Auto: C7
Jak miechy się zesrają to najwyżej kupisz używki za grosze.

PostNapisane: 25.sie.2012 13:51:37 
Użytkownik

rafala6 napisał(a):

Tylko czy jak kupię używki, czy będą w stanie wytrzymać co najmniej 100 tys km...
za grosze mogą być używki w takim samym stanie jak moje miesiąc przed zesraniem się...

Sorki, że tak drążę ten temat, ale koszty utrzymania są dla mnie w tym momencie kluczowe, bo jak mam wpakować niespodziewanie np 10tyś zł w samochód (nie licząc przeglądów) w ciągu roku, to żaden interes dla mnie :/ wiadomo - nie przewidzisz, ale mimo wszystko chciałbym zminimalizować takie ryzyko.

"Za grosze" tzn za ile można kupić "dobry" miech?
Oczywiście można wymieniać pojedynczo - np wysra się jeden - wymieniam jeden?

PostNapisane: 25.sie.2012 13:56:42 
Użytkownik

SonY_Milk napisał(a):
rafala6 napisał(a):

Tylko czy jak kupię używki, czy będą w stanie wytrzymać co najmniej 100 tys km...
za grosze mogą być używki w takim samym stanie jak moje miesiąc przed zesraniem się...

Sorki, że tak drążę ten temat, ale koszty utrzymania są dla mnie w tym momencie kluczowe, bo jak mam wpakować niespodziewanie np 10tyś zł w samochód (nie licząc przeglądów) w ciągu roku, to żaden interes dla mnie :/ wiadomo - nie przewidzisz, ale mimo wszystko chciałbym zminimalizować takie ryzyko.

"Za grosze" tzn za ile można kupić "dobry" miech?
Oczywiście można wymieniać pojedynczo - np wysra się jeden - wymieniam jeden?

http://moto.allegro.pl/listing.php/sear ... ory=0&sg=0

Prędzej martwiłbym się o skrzynie aut.

PostNapisane: 25.sie.2012 14:31:58 
Użytkownik

rafala6 napisał(a):

Czy mógłbyś napisać coś więcej? Przy jakim przebiegu można się spodziewać sporej dokładki?

np. 300 000km wpada 10tyś zł w skrzynie?

Wiadomo, zależy od użytkowania, ale czy można w jakiś sposób to oszacować?

Thx.

PostNapisane: 25.sie.2012 14:40:56 
Użytkownik

SonY_Milk napisał(a):
rafala6 napisał(a):

Czy mógłbyś napisać coś więcej? Przy jakim przebiegu można się spodziewać sporej dokładki?

np. 300 000km wpada 10tyś zł w skrzynie?

Wiadomo, zależy od użytkowania, ale czy można w jakiś sposób to oszacować?

Thx.

Ze skrzynią to loteria.
Ale z naprawą powinieneś się zmieścić w 5tyś.zł.
To już stare auto więc skrzynka ma prawo już dogorywać.

PostNapisane: 25.sie.2012 17:16:57 
Użytkownik

Auto: A8 D3 4.2 MPI
zapomnij że w D3 zmieścisz się z naprawą skrzyni w 5 tyś prędzej 10 tyś , albo i więcej zależy co jest uszkodzone , często przy naprawach trzeba też wymieniać mechatronika a sam jego koszt to 5-6 tyś ;) a gdzie reszta :?: to nie jest taka sama skrzynia jak w D2 . O zawieszenie się nie martw pneumatyka jest praktycznie bezawaryjna , sporadycznie zdarzają się przypadki nieszczelności miecha , a najczęściej to pada kompressor , koszt regeneracji około 700 zł lub używka 1 tyś . Koszt instalacji gazowej to min 5 tyś ale szybciutko się zwraca :peace: .Jak chcesz się dużo dowiedzieć na temat D3 zarejestruj się na a8team.pl jest tam dużo gości kumatych , a jak nie chce ci się to pisz tutaj dużo mogę napisać na temat tego modelu :peace: :peace:

Obrazek

audi a3 1.9 tdi ahf jest
bmw e46 330d 204 ps byla :)
bmw e46 320d 150 ps byla
audi a6 c5 avant quattro 2.5 tdi ake bylo
suzuki gsxr 1000 k3 175 ps ponad 300 km/h smiga:):) 0-200 km/h 7 sek :P
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 6h8e2jv3-c
tak to daje ognia :):

PostNapisane: 25.sie.2012 19:07:03 
Użytkownik

SonY_Milk napisał(a):

jesli chcesz kupic D3 a nie bedziesz w stanie wydac na auto 10k w ciagu roku na 'niespodziewajki' to lepiej daruj sobie to auto. nigdy nic nie wiadomo. A8 D3 zarąbiste auto, ale tam jest też mnostwo rzeczy ktore moga sie zwyczajnie popsuc, ot natura rzeczy martwych. mozesz jezdzic 3 lata bez niczego a w czwartym przyjdzie robic skrzynie, miechy i cos jeszcze i masz lekką ręką 15kzł :)
Nie sztuka kupić, sztuka utrzymać :) a rozglądasz się za jednym z bardziej kosztochłonnych aut na rynku, musisz być przygotowany na wszystko.

PostNapisane: 26.sie.2012 16:05:27 
Użytkownik

pawelec napisał(a):
SonY_Milk napisał(a):

jesli chcesz kupic D3 a nie bedziesz w stanie wydac na auto 10k w ciagu roku na 'niespodziewajki' to lepiej daruj sobie to auto. nigdy nic nie wiadomo. A8 D3 zarąbiste auto, ale tam jest też mnostwo rzeczy ktore moga sie zwyczajnie popsuc, ot natura rzeczy martwych. mozesz jezdzic 3 lata bez niczego a w czwartym przyjdzie robic skrzynie, miechy i cos jeszcze i masz lekką ręką 15kzł :)
Nie sztuka kupić, sztuka utrzymać :) a rozglądasz się za jednym z bardziej kosztochłonnych aut na rynku, musisz być przygotowany na wszystko.

A gdzie napisalem, ze nie bede w stanie tyle wydac? Po prostu nie chce. Przytoczyles moja wypowiedz, wiec prosze przeczytaj ze zrozumieniem ;) po to pytam zeby ZMINIMALIZOWAC takie ryzyko. Wiadomo - moze sie wszystko zepsuc, ale sa przeciez bardziej lub mniej typowe rzeczy, ktore sie psuja, a o ktorych wiedza forumowicze.
Jak przez 3 lata mam wydac 15k zl to ok. Nie chce tyle wydawac rocznie, bo mam teraz juz taka skarbonke ze znaczkiem Audi na ktora tyle wydaje.
Reasumujac, jezeli uznam ze "pakiet startowy" to bedzie 15k zl na skrzynie, miechy i generalny przeglad, to po prostu wydam mniej na sam zakup auta i wpakuje na dzien dobry tyle zeby jezdzic 2-3 lata bez takich wiekszych niespodzianek.
Co by sie dobrze zrozumiec: w BLB wiedzialem ze wpadnie mi kasa na pompe oleju, wiec nie marudzilem. Tylko problem w tym, ze co 2miesiace wydaje 2k zl na jakas pierdole. Teraz turbo, nastepne pewnie wtryski, pozniej moze sprzeglo itd. Jak w D3 tez ma sie co chwile cos psuc niespodziewanego, to nie bede zmienial auta. Obstawiam, ze jakbym kupil 4,0 TDI to mialbym podobna skarbonke, dlatego licze na bezawaryjnosc 4,2pb.

PostNapisane: 27.sie.2012 19:46:42 
Użytkownik

SonY_Milk

odpusc sobie A8.
to drogi samochod w utrzymaniu. przy takim samochodzie trudno zalozyc okreslone koszty w danym okrsie czasu. czesci sa drogie i tego nie przeskoczysz.

PostNapisane: 27.sie.2012 21:10:47 
Użytkownik

and808 napisał(a):
SonY_Milk

odpusc sobie A8.
to drogi samochod w utrzymaniu. przy takim samochodzie trudno zalozyc okreslone koszty w danym okrsie czasu. czesci sa drogie i tego nie przeskoczysz.

Powiedział co wiedział :fuckyou2:

PostNapisane: 27.sie.2012 22:09:40 
Użytkownik

rafal6,

a dlaczego zakladasz, ze nie mam nic do powiedzenia ? jesli SonY_Milk uzna, ze moj post jest zbyt ogolnikowy to chetnie rozwine temat, jednak Ty jako obserwator mozesz oszczedzic mi i sobie takich komentarzy.

PostNapisane: 28.sie.2012 13:04:44 
Użytkownik

Ale z czym A8 jest takie drozsze w utrzymaniu od innych??

PostNapisane: 28.sie.2012 14:42:17 
Użytkownik

... "od innych", czyli od jakich ? masz na mysli skode favorit, czy rolls-royce ?

a tak z ciekawosci, czym jezdzisz ?

PostNapisane: 28.sie.2012 14:51:53 
Użytkownik

Auto: b5fl AVB,c5 AKN
Kolega jeździ tym co ma w podpisie. A od innych tzn od aut z podobnym wyposażeniem, podobnych osiągach, podobnym spalaniu i podobnym prestiżu.

Jako nieobyty w modelu myślę, że najważniejsze jest dokładne prześwietlenie auta, bo jak tego się nie zrobi, to i poczciwe afn w a4 będzie żlopać pieniądze z portfela jak smok. Ogólnie z wypowiedzi posiadaczy, jak coś padnie (zwykle orginalne, niewymieniane od nowości) trzeba swoje zapłacić, ale po naprawie na orginalnych częściach przejeździ tyle, tyle i jeszcze raz tyle :) Bo przy autach tego typu, nie oszczędza się na częściach, żeby później nas w trasie auto nie zaskoczyło. Pozdrawiam :)

PostNapisane: 28.sie.2012 15:22:38 
Użytkownik

and808 napisał(a):
... "od innych", czyli od jakich ? masz na mysli skode favorit, czy rolls-royce ?

tutaj masz odpowiedz.
majkel1615 napisał(a):
A od innych tzn od aut z podobnym wyposażeniem, podobnych osiągach, podobnym spalaniu i podobnym prestiżu.

A8 np z silnikiem 3.0tdi... ktory tez jest w A6, A4, to czy w naprawie bedzie drozszy tylko dlatego, ze jest w wiekszym aucie?
skrzynia biegow - moze inne oznaczenia ale dzialaja podobnie i psuja sie podobnie, wiec co za roznica czy wydam na naprawe 6 tys zl w A4 czy w A8??

and808 napisał(a):
a tak z ciekawosci, czym jezdzisz ?

obecnie autem z podpisu (v6 tdi) i paskiem b5fl (r4 tdi) i poza rozrzadem nie zauwazylem jakis wielkich rozbieznosci w cenach czesci zamiennych, a jakby nie patrzec A6 prezentuje troszke wyzsza klase niz Passat.

PostNapisane: 28.sie.2012 16:13:20 
Użytkownik

Nie wiem czy pomocne będzie co napiszę. Mam kilkuletnie doświadczenia z D2 i uważam to auto za super i nawet nie tak bardzo awaryjne. Za auto na które wydałem dwadzieścia kilka tys. w ciągu roku wydawałem lekko 10 tys. - nie licząc paliwa oczywiście. Nie chciałbym nikogo urazić ale ja kupując D3 chciałbym aby kosztowała mnie tylko 10 tys. rocznie (bez paliwa oczywiście). Koszt jednej opony u mnie to był koszt 1200 - 1700zł w zależności od źródła, a w ciągu roku 2 szt. kończyły żywot na jakiejś dziurze których jak wiadomo nie brakuje. Oprócz nieszczęsnych opon może klęknąć 1000 innych rzeczy... ceweczka, gumeczka, czujniczek, kabelek, wężyk, sterownik, wahacze, o skrzyni nie wspomnę itd. a części ze znaczkiem audi kosztują oj kosztują. Reasumując - chciałbym mieć D3 i żeby kosztowało mnie do 10 tys. rocznie zakładając że będę robił przebiegi większe niż emeryt do kościoła.

PostNapisane: 28.sie.2012 16:45:24 
Użytkownik

zegar,

reczywiscie, nie zauwazylem podpisu z Twoim samochodem (czarny na ciemnym tle).
najpierw wyjasnie moje pytanie dot. jakim samochodem jezdzisz. majac ta odpowiedz latwiej mi sobie wyobrazic jakie kwoty przeznaczasz na samochod i tym samym odpowiedziec na podstawowe pytanie "drozej od innych"

posiadalem kilka dobrych samochodow (w tym kilka audi) i musze powiedziec, ze audi D3 na tle innych nie wyroznia sie tanim uzytkowaniem. choc moje wydatki sprowadzaly sie wylacznie do czynnosci eksploatacyjnych (samochody na gwarancji) to jednak pewne elementy sa drogie z zalozenia. dobre przyklady podal kolega "kusi" w poprzednim poscie. D3 obok swojej niezaprzeczalnej cechy jaka jest komfort, kusi do aktywnej jazdy. zas aktywna jazda po pewnym czasie generuje koniecznosc zakupow np. klockow, opon.
oczywiscie do (prawie) wszystkiego mozna dostac zamienniki, jednak nie wszystkie beda spelnialy taka role jak oryginaly, ew. markowe produkty (opony). a wiec pewnie mozna "niemal na sile" utrzymac w jakis ryzach wydatki na D3 jednak obok tego co wymieniles tzn silnik i skryznia biegow jest jeszcze jakies 200 innych czesci, ktore sa dedykowane wylacznie do D3 i tutaj nie bedziesz mogl sie posilkowac czesciami z allegro od audi A4 B "costam". choc jak mi sie wydaje audi D3 jest bezawaryjnym samochodem, to zwykle jest sprzedawane jak dotychczasowy wlasciciel widzie, ze trzeba podjac iwestycje w samochod. i wtedy rodzi sie dylemat: sprzedajemy, czy inwestujemy. a wiec predzej czy pozniej (2 dni od zakupu lub rok od zakupu) wychodza te usterki/elementy, ktorych poprzedni wlasciciel nie mial juz ochoty naprawiac. jesli bedzie to elektronika to wtedy koszty nie sa male i trzeba kupowac z wiarygodnego zrodla (component protection).

tak jak napisal "kusi" te samochody generuja koszty. nie ma co porownywac z A6 czy passatem. ja serwisowalem samchod w ASO wiec kosztow nie bede przytaczal.

PostNapisane: 28.sie.2012 18:35:58 
Użytkownik

Auto: A8 D3 4.2 MPI
już nie przesadzaj ża A8 takie drogie , wiadomo jak się kupi ulepa to będzie to skarbona bez dna , ja jeżdzę A8 D3 zaraz 2 lata i jakoś nie nażekam auto mam doinwestowane raczej z rzeczy które wymieniłem to :
zaraz po kupnie :
świece NGK 8 szt 500 zł
cewki 8 szt w serwisie gratis akcja serwisowa
przepływomierz oryginał Bosh 500 zł - stary na oddanie
silniczek ręcznego 600 zł używka - działa do tej pory
klocki przód 340 zł , tył 80 zł
zajrzałem do rozrządu (miałem adnotację w książce serweisowej o wymianie kompletnego rozrządu ale pasek i tak wymieniłem na nowy ) z robotą 800 zł około
plecionki od tłumików 2 szt. 700 zł około
filtr oleju , uszczelka i olej w skrzyni 200 + 600 zł
oponki 19 " używane w stanie BDB 1000 zł
LPG 5000 zł
w między czasie skrzynka moja zaczęła troszkę lipnie chodzić na zimno kupiłem używaną za 3500 zł
wymiana skrzyni 1300 zł
i tak samo olej + uszczela i filtr skrzyni 800 zł
pierdyknął w zeszłą zimę kompressor od zawiechy 1000 zł używka od auta testowego + wymiana 150 zł chodzi idealnie auto podnosi w 3 sek.
reszta to moje widzimisie żeby autko perfekt wyglądało i tutaj się nie będę rozpisywał , i tak samo o olejach w silniku nie ma co pisać , skrzyni mogłem nie wymieniać a że ja lubię mieć perfekt to ją wymieniłem
podsumowując :
na początku wydałem w auto 5320 zł około
lpg 5000 zł - bardzo szybko mi się zwróciło
skrzynia 5600 zł
komopresor 1000 zł
padł mi tylko silniczek ręcznego ,przepływomierz , wymieniłem skrzynię ( ale zaznaczam wcale nie musiałem bo jezdziła do końca ) no i kompresor także tragedii nie ma

Obrazek

audi a3 1.9 tdi ahf jest
bmw e46 330d 204 ps byla :)
bmw e46 320d 150 ps byla
audi a6 c5 avant quattro 2.5 tdi ake bylo
suzuki gsxr 1000 k3 175 ps ponad 300 km/h smiga:):) 0-200 km/h 7 sek :P
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 6h8e2jv3-c
tak to daje ognia :):

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1