.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 23:55:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Użwane opony zimowe
PostNapisane: 16.lut.2013 18:04:28 
Użytkownik

Auto: Audi V8 4.2q
Po przeczytaniu tego tematu wsuwa się wniosek. Używane są lepsze od nowych, które są dla frajerów :):
Obecnie mam opony z 2010, kupione nowe. Jesienią 2012 złapałem kapcia, pocięło trochę drutów, opona się lekko przypaliła i pękła felga 17'. Uszkodzeń opony nie widać na pierwszy rzut oka. Na wiosnę kupię sobie nowe. Śmietniki zostawię w serwisie. Handlarz je komuś sprzeda. Kupujący będzie się cieszyć, że ma opony z 2010 roku z zaj...tym bieżnikiem i wszyscy będą zadowoleni. Tylko ja nadal będę frajerem z nowymi oponami :diabel: :diabel: :diabel:

PostNapisane: 16.lut.2013 18:20:35 
Użytkownik

Auto: Audi Cabrio 2,8 '94r.
tu nikt nie mówi o byciu frajerem - ja tez nie raz kupowałem nowe i powiem ze skoro nie widac wielkiej róznicy to po co przepłacac - oczywiscie opona używana oponie używanej nie równa i wiadomo ze są nowe śmietniki jak moje po roku ale tez nie mozna mówić ze wszystkie używane sa do du...
kazdy ma swoją filozofię - jeden kupuje nowe z wysokiej półki , drugi nowe tanie , trzeci używane dobrych marek od sprawdzonych sprzedawców a czwarty kupuje nowe -stare czyli bieznikowane - i git

Audi A4 B5 2,5TDI Avant model S4 S-line-było
Audi 80 B4 1,9 TDI 1Z Avant wirus by Digtronik - było :/
"moja Audica budzi emocje niczym dobra szpryca"

PostNapisane: 16.lut.2013 20:31:57 
Panowie lumpexy świetna sprawa i zaopatruje się w takiej hurtowni od lat i mam wiele nowych ori ciuchów :) Ale nie odchodźmy od tematu.
Mozna kupić uzywane dobre laczki w rozsądnej cenie i nowy badziew za już wieksze pieniądze. Ja kupowałem takie i takie i jesli wizualny stan i wiek są ok to biore używane.

PostNapisane: 16.lut.2013 21:56:48 
Użytkownik

Cytuj:
akurat zdziwił byś sie ile osób kupuje w lumpeksach i w Polsce i w Niemczech- ja sam jesli jest coś fajnego nie pogardzę - ale wiem zapomniałem , ze ty wszystko masz nowe i naj ... opony tez wiec w tym temacie znowu pewnie nie pogadamy

poniewaz nie kupowalem auto nowego ale swieze (to roznica) wiec opony technicznie rzecz biorac byly uzywane (haslo amortyzacja: dla aut uzywanych ponad 6 miesiecy amortyzujesz w 2.5 roku co niedlugo mija i bede mogl wziac kolejne auto /w leasing albo znowu ponad 6miechow/ a nowe musialbym jeszcze extra over 2 lata amortyzowac)
Exeo to 100kola cennikowo wiec na vacie tez ostro w plecy bylbym (tylko 6 kola odzyskac mozna... in drosze auto tym mniej odzyskasz)
Do tematu
Beda 2 zdjecia z mojego garazu
Tu mam opone w super stanie Dunlop cos tam chyba ze sport w nazwie... dobry indeks prekosci... w sam raz do passata b5 na 16tke (piszesz sie? na b5tce jezdzila wiec pewnie Ci wymiarem pasuje!)
Jak widzisz wyglada swietnie, bieznik rewelacja!
Obrazek
... ale kiedys zauwazylem, ze ma male wybrzuszenie z boku (nie bije czy cos.. dobrze, ze po stronie zewn i moglem to zauwazyc/moze wada a moze o cos walnalem.. nie wiem)
Czy dasz sobie reke i jaja uciac, ze zaden "gumiarz" nie wpadlby na pomysl sprobowac skasowac za taka swietna opone np 50pln???? (nawet nie to ze specjalnie... przeciez bierze opone od dostawcy w dobrej wierze i sprzedaje dalej)

Tu opona seryjnie wkladana w seata exeo (Bristone costam...made in spain - teraz jakies inne chyba wkladaja ale to nie wazne)
Zajechana juz jak widzisz mimo, ze 3 lata dopiero ma (ponad 100tys auto ma - pewnie z 20tys z tego bylo na zimowkach zrobionych czyli okolo 80tys na nie wypada)
Obrazek
smiec juz, prawda? W uzywce bylby zero warte - ale wolalbtm je niz niespodzianki swietnie wygladajace

Uzywki to loteria ... tyle, ze wtopa z opona moze kosztowac zycie
Nie ma sie kasy na nowe opony (bo tak wygladaja zarobiki albo bo jest n innych wazniejszych wydatkow domowychitp... nie wazne) - to kupuje sie uzywki (tez kupowalem kiedys.. zaden obciach) ale po co do tego teorie dorabiac? Opony to nie wino.
Pozdrawiam,
Przemek

PostNapisane: 16.lut.2013 23:36:46 
Użytkownik

Auto: kibitka
Pozdro dla kupujących Dębica, NEXEN, MATADOR itp

PostNapisane: 16.lut.2013 23:50:19 
Użytkownik

Auto: Audi V8 4.2q
Dziwne, że wszystkie auta osobowe hurtowni dostarczającej opony do nowych felg produkowanych w moim zakładzie pracy latają na Nexenach, czy Matadorach. Pewnie nie oglądają testów Clarksona i się nie znają :diabel: :diabel: :diabel:

PostNapisane: 17.lut.2013 00:26:49 
Kupując używki nie polecam tego robic przez net. Ja mam zaufane miejsca i tam kupuję,tam mam odrazu montowane i wracając mogę sprawdzić czy cos nie tak. Wiadomo gwarancji nie ma ale jak zaraz po założeniu jest jakies wybrzuszenie czy inna skaza to zwrot.

PostNapisane: 17.lut.2013 08:39:17 
Użytkownik

Auto: Audi Cabrio 2,8 '94r.
Apophis napisał(a):
Kupując używki nie polecam tego robic przez net. Ja mam zaufane miejsca i tam kupuję,tam mam odrazu montowane i wracając mogę sprawdzić czy cos nie tak. Wiadomo gwarancji nie ma ale jak zaraz po założeniu jest jakies wybrzuszenie czy inna skaza to zwrot.

jest wielu sprawdzonych sprzedawców opon z netu - róznież gwarancja rozruchowa - jak coś nie tak zwrot :): i nie ma problemu z oddaniem kasy

Audi A4 B5 2,5TDI Avant model S4 S-line-było
Audi 80 B4 1,9 TDI 1Z Avant wirus by Digtronik - było :/
"moja Audica budzi emocje niczym dobra szpryca"

PostNapisane: 17.lut.2013 09:04:45 
Użytkownik

Auto: Audi A6C7 2.0TDI S-Tronic
Marianb napisał(a):
Dziwne, że wszystkie auta osobowe hurtowni dostarczającej opony do nowych felg produkowanych w moim zakładzie pracy latają na Nexenach, czy Matadorach. Pewnie nie oglądają testów Clarksona i się nie znają :diabel: :diabel: :diabel:

Miałem Nexen N8000(jodełka) 225/45R17 nowe, na suchym było ok. ale na mokrym tragedia, hamowania brak.
Zdjąłem Nexeny i założyłem pięcioletnie ContiSportContact 2 w rozmiarze 205/50R17 i na Contim była i jest rewelacja.
Jak widać Conti założyłem węższe i stare(według niektórych śmietniki bo już pięcioletnie) i lepiej się jeździ niż na nowych,
szerszych Nexenach.

PostNapisane: 17.lut.2013 09:25:20 
Moderator

Auto: S6 C4
Skoro temat się rozwinął to proponuję się wypowiedzieć co to znaczy prawidłowe przechowywanie opon, konserwacja itp. co by było dla potomnych :) Ja wiem tyle, że koła (opony na felgach) powinny leżakować jedna na drugiej - koło leży poziomo, na nim kolejne itd. Opony bez felg podobno powinny stać pionowo obok siebie, co jakiś czas trzeba ją przekręcać by bieżnik w innym miejscu miał kontakt z podłożem. Jeśli się mylę, niech ktoś sprostuje.... A co z "konserwantami", temperaturą otoczenia itp. :?:

+
CFFB

PostNapisane: 17.lut.2013 10:51:20 
gitmar napisał(a):
Skoro temat się rozwinął to proponuję się wypowiedzieć co to znaczy prawidłowe przechowywanie opon, konserwacja itp. co by było dla potomnych :) Ja wiem tyle, że koła (opony na felgach) powinny leżakować jedna na drugiej - koło leży poziomo, na nim kolejne itd. Opony bez felg podobno powinny stać pionowo obok siebie, co jakiś czas trzeba ją przekręcać by bieżnik w innym miejscu miał kontakt z podłożem. Jeśli się mylę, niech ktoś sprostuje.... A co z "konserwantami", temperaturą otoczenia itp. :?:

Wzystko ok. Nie spuszczamy też powietrza jak to sie nieraz mawiało,przechowujemy w suchym,nienasłonecznionym i w miare stabilnym temperaturowo pomieszczeniu. Konserwanty sa dostepne w sprzedaży rozmaite,chodzi o to żeby zapobiagać starzeniu sie gumy. No ale zanim ta opona dobiegnie do 8lat to zwykle już jest zjechana,chociaz miałem niedawno wraz z autem 13letnie-dwie spekane a dwie jak nowe.... :) Także jednak przechowywanie bardzo duzo daje.

PostNapisane: 17.lut.2013 11:31:05 
Użytkownik

stawsz napisał(a):
Apophis napisał(a):

jest wielu sprawdzonych sprzedawców opon z netu - róznież gwarancja rozruchowa - jak coś nie tak zwrot :): i nie ma problemu z oddaniem kasy

Gwarancja rozruchowa
Wystarczy wziac fvat (czy inny dowod sprzedazy) i masz ustawowa odpowiedzialnosc sprzedawcy za wady ukryte*) (minimum rok dla uzywek ale defautlowo 2 lata tkaze dla uzywek)... jak sprzedawca tego nie wie i nie zaznaczy, ze jest tylko rok masz 2 lata ochrony (malo kto to wie i bierze "na powaznie" ale dlatego wlasnie w kazdej aukcji ja ebaju.de masz tekst typu "Da auch ich eine private Person bin, die allgemein bekannte Klausel: Dies ist ein Privat-Verkauf und schließt jegliche Gewährleistungsansprüche aus." - Germance dobrze to wiedza...)
Wystawienie FVAT i wytrych, ze to sprzedaz prywatna pada w przedbiegach i mamy klasyczna ustawowo ochrone (kazdy "handlarz z internetu" ma biznes zarejestrowany i na zyczenie najczesciej za doplata 23% fakture wystawi)
Pozdrawiam,
Przemek

*)tylko za wady ukryte... jak sprzedawca powie, ze to opona 6x naprawiana, rozcieta i wyzabkowana a Ty jak kupisz to masz wade ale nieukryta

Gitmar: a teraz proponuję powrócić do tematu ...

PostNapisane: 19.lut.2013 01:37:59 
Klubowicz

mały v8 napisał(a):
Jak by Michał handlował nalewkami , obrał by inną wersje nawijania makaronu na uszy :D

weź przesań ... chłopak sprzedaje nowe, używane, nalewki i wszystko co z tym interesem jest związane... najzwyczajniej w świecie nie ma do nalewek zaufania ...

ratmasta napisał(a):
Clarkson robił testy opon...Nowe typu Dębica, Matador itp z tej półki są gorsze niż używane dobrych firm na mokrych i śliskich powierzchniach...

nie piszesz czasami o teście gdzie testowane były nowe matador, nowe z wyższej półki continental (EKO -o obniżonych oporach toczenia) i 4 używane każda z innej parafii w tym jedna zimówka :D ... jeździł białym clio ... szybko w zakręt i hamowanie na mokrej nawierzchni ... :?:

Błogoslawiony człowiek, ktory nie majac nic do powiedzenia powstrzymuje się od ubrania tego faktu w słowa

PostNapisane: 19.lut.2013 17:49:48 
Użytkownik

Auto: kibitka
MICH to to :)

PostNapisane: 22.lut.2013 15:37:39 
Klubowicz

ratmasta napisał(a):
MICH to to :)

no to wkradło się małe przekłamanie :D bo to nie Clarkson był :diabel:
:peace: http://www.youtube.com/watch?v=GYoh1xNTs7w

Błogoslawiony człowiek, ktory nie majac nic do powiedzenia powstrzymuje się od ubrania tego faktu w słowa

PostNapisane: 23.lut.2013 00:11:03 
Użytkownik

Auto: Audi A4 B5 AVANT
szkoda ze wczesniej nie widzialem tematu ;p ja na tegoroczna zime potrzebowalem opon z felgami do siebie :) w ciagu 15 minut od rozpoczecia szukania ofert z mojego miasta znalazlem ogloszenie z oponkami yokohamy ktore mialy jeszcze wloski:) przejechaly podobno ok. 5-6tys. i auto sie sprzedalo;p oczywiscie calosc z takimi felgami : m.allegro.pl/przedmiot,oryginalne-felgi-do-audi-a4a6-16,2969826986.html#boxItem :) felgi bez rys i nie pogiete. stan super. i jak dla mnie cena jeszcze lepsza :) za calosc po targu dalem 1000zl:)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1