dziq111 napisał(a):
za język przepraszam
nie wiem gdzie minąłem się z prawdą?
co kosztowało ?
Silnik 4000
Skrzynia z dyfrem 1500 + przekładka pomiędzy skrzynie a silnik.
Wybierak biegów S8 300zł
Półoś manual s8 1000
Oryginalne łapy do skrzyni s8 manual (nowe prosto z serwisu) 1200
nowe sprzęgło z stałym kołem 2000
wydłużenie wału do tylnego napędu 1000zł od razu nowa podpora itd.(cardanservice)
intercoller z rurałami 500z;
1000zl przerobienie przewodów klimatyzacji i nabicie.
chips 800zl
pedały sprzęgła plus pompki wysprzeglika + przewód s8 650zl
do tego jeszcze mnóstwo innych rzeczy o których już nawet teraz nie pamiętam.
Przeróbka nie była tania. Swojej roboty nie liczę.
A8 w quattro w manualu jest bardzo trudno znaleźć przeważnie są to s8 a do tego części są po prostu drogie. z tąd taka cena przeróbki.
gdybym sie nie przejechał tymi cholernymi amerykanami nie sprzedawał bym a8
Co do tego ciągnięcia silnika chodzi mi o dodanie gazu z 2tys obr do 2,8 obr tdi rwie sie żeby je osiągnąć a wolnossący benzynowy delikatnie zwiększy przyśpieszanie. nie chodzi mi o sytuacje na pełnym otwarciu przepustnicy. Tdi ostro reaguje nawet na delikatne dodanie gazu.
Za kwotę około 6tyś ciągniemy z 1.9 około 220 do 240 KM i momentu w granicach 500nm jestem w 99% przekonany że takie 300 konne a8 będzie połykać wrzuce wam filmik z przyspieszenia od 0 do 100. tylko zrzucę go na yt
Przede wszystkim, nie chodzi tu o kolejną wojnę PB vs. ON
Ale....
Żeby 1.9 TDI objechało V8 trzeba dołożyć te 6 koła jak piszesz....to raz
Dochodzą koszta przeróbki na TDI (ciekawe kiedy to się zwróci w paliwie)...to dwa
Zawsze to będzie jednak rzeźba i trudniej później auto zbyć dalej...to trzy
Piszesz, że tyle kosztowała przeróbka...a graty z W12 to za darmo oddałeś
No i to rzekome dynamiczne poruszanie się 1.9TDI względem V8 ....
Poza tym posiadaczom V8 nie zawsze chodzi o "rwanie" momentem z dołu. D2 nigdy wyścigówką nie było i nie będzie. Takim autem trzeba poruszać się dostojnie a zarazem szybko na autobahnie ( bo IMO na miasto średnio się nadaje).
Ciekawe ile takie napakowane na 2XXKM 1.9TDI w A8 będzie posłusznie jeździć... Pamiętam jak koledze w 2002 roku w rocznym wtedy A4 TDI korba bokiem wylazła po przebiegu 30kkm jak ganiał 200 km/h po autostradach...
Jak się sprzedaje auto to trzeba użyć wszystkich argumentów by przyciągnąć potencjalnych nabywców
Tyle ode mnie...
A tak poza tym to szacun za wkład pracy i determinację