.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.lis.2024 17:45:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2005 18:15:50 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
scob napisał(a):
żeby nie zakładac nowego wątku.. (jesli zajdzie potrzeba - proszę MODa o wydzielenie..)

2.2 10V są kolizyjne - pół godziny temu przekonałem sie na własnej skórze.. silnik - mało obciążony (3 bieg, 40kmh, leciutko wcisniety gaz) stracil moc, szarpnął jakby uciekła jedna iskra i ... zgasł dając przepiękny piękny koncert stuku denek o zawory..
K***A!!!!! Długo sie nie pocieszyłem nowym motorkiem..
Pasek rozrządu jest cały. w związku z tym domyśłam się (nie rozebralem jeszcze, auto stoi jeszcze na chodniku, czekam na holującego), że pasek przeskoczył...

W związku z powyzszym pytanie, ale raczej do praktyków niz "gdybaczy" - jaka jest szansa, że hydrauliczne popychacze wzięły na siebie część impetu kolizji i zniszczyly sie tylko one (i ew. zawory)...?
czy na 100% remont głowicy...?

no cóż, przykro to słyszeć, ale pasek wcale nie musi pęknąć, wystarczy, że straci zęby. Ostatnio w uno tak miałem. W każdym razie - sprawdź czy nie wyrwało zębów na pasku, w ostateczności , jeżeli nic się nie stało z paskiem to jest szansa że to tylko aparat zapłonowy poszedł.

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2005 18:47:51 
Klubowicz

Auto: b8q caeb '09
słowa otuchy.. :D
ale na 100% słyszałem klekotanie - podobne do niewypełnionych popychaczy, ale głośniejsze....
Zszedlem na dól i sprawdzilem - jest iskra ;-/
Idze weekend - zdejme czape..
moze do wiosny uzbieram na remont ;-/

[edit - blad ort :D]

Ostatnio edytowano 09.wrz.2005 23:00:34 przez scob, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2005 18:51:26 
Użytkownik

scob napisał(a):
żeby nie zakładac nowego wątku.. (jesli zajdzie potrzeba - proszę MODa o wydzielenie..)

2.2 10V są kolizyjne - pół godziny temu przekonałem sie na własnej skórze.. silnik - mało obciążony (3 bieg, 40kmh, leciutko wcisniety gaz) stracil moc, szarpnął jakby uciekła jedna iskra i ... zgasł dając przepiękny piękny koncert stuku denek o zawory..
K***A!!!!! Długo sie nie pocieszyłem nowym motorkiem..
Pasek rozrządu jest cały. w związku z tym domyśłam się (nie rozebralem jeszcze, auto stoi jeszcze na chodniku, czekam na holującego), że pasek przeskoczył...

W związku z powyzszym pytanie, ale raczej do praktyków niz "gdybaczy" - jaka jest szansa, że hydrauliczne popychacze wzięły na siebie część impetu kolizji i zniszczyly sie tylko one (i ew. zawory)...?
czy na 100% remont głowicy...?

mam dla ciebie dobra teoretyczne wiadomosc. Historia identyczna jak sprzed kilku dniu u szwagra w oplu 1,8 koizyjny, te same warunki jak u ciebie, tez go holowalem i zdjelismy glowice nc sie nie stalo wszystko git... rozrzad mu jedyni eprzeskoczyl..zerwalo mu ok 10 zebow na czysto a reszta mocno nadwyrezona. Po dlugich ogkledzinach stwierdzilismy z przyczyna bylo cos co wpadlo do obudowy rozrzadu i znasakrowalo dolne kolo na wale (sruba?) prze co pasek mial ciezki rzywot i wszystkie zeby prawie odrywajace sie. aha przebieg na tym pasku 10tys km tylko spokojnej jazdy.

ps. auto smiga bez oznak jakiejkolwiek kolizji. Moze wiecej szczescia mial jak .... tego paska :)

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2005 19:30:49 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
na bank pochylony przynajmniej jeden zawór, mógł również polecieć samoregulator, o tłoki i korby się nie martw, wałek również.

głupia sprawa, powodzenia.

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2005 23:05:41 
Klubowicz

Auto: b8q caeb '09
[ot]tym bardziej głupia, że dopiero go założyłem.. ( http://forum.audiklub.org/viewtopic.php ... ight=kv+ng ) wiec sobie jako mechanikowi wystawiłem zajebiste świadectwo ;-/

Tytuł:
PostNapisane: 21.wrz.2005 21:42:55 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
krecilem reką silnikiem KH 10V turbo bez paska rozrzadu i "udalo" mi sie spotkać tłoki z zaworami.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1