.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.gru.2024 20:36:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: 1 pazdziernik jazda na swiatlach
PostNapisane: 05.paź.2005 17:00:29 
Użytkownik

no wlasnie czy ma zwas ktos sprawdzony pomysl aby swiatla zapalaly sie automatycznie po uruchomieniu autka slyszalem o jakims przekazniku moze macie schemat jak to zrobic? :P

Stare Auto Młoda Kobieta Non Stop Robota ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 05.paź.2005 17:03:48 
Klubowicz

Pewnie wystarczy otworzyć obwód świateł, sterowanie zapiąć na stacyjkę, ale jak to zrobić - zależy od modelu.

Tytuł:
PostNapisane: 05.paź.2005 18:31:53 
Użytkownik

tyle to i ja wiem ale niechcialbym ciac kabli i sprawdzac ktore to :D moze jest przekaznik ktory steruje swiatlami i tego to wlasnie zrobic na krotko ale nieznam instalacji w tym autku

Tytuł:
PostNapisane: 05.paź.2005 22:38:07 
Klubowicz

Schematy są na forum... ale według mnie ciutkę inwencji i nie ma problemu... Swoją drogą poszedł bym w kieunku takim, aby światła dało się wyłączyć, czyli dźwigienka od świateł zawsze do góry a na zgaszonym silniku aby postojówki się nie świeciły - a to już zapewne da się zorganizować odcinając dopływ prądu do któregoś z bezpieczników... Nie robił bym opcji że światła zawsze się świecą po zapaleniu silnika... bo to zbyt proste :P

Tytuł:
PostNapisane: 06.paź.2005 00:58:57 
Użytkownik

Kiedys gdzies trafilem na nastepujace rozwiazanie:
Po wykryciu sytuacji ze alternator zaczyna ladowac uklad odczekuje jakis czas i zalacza swiatla. Ma to te zalete ze zarowki nie sa narazone na swiecenie od razu w sytuacji gdy akumulator jest obciazony przez odpalanie a zaczynaja swiecic dopiero po pewnym czasie jak silnik juz pracuje. Wylaczenie zaplonu powoduje zgaszenie swiatel. Postaram sie tego poszykac i wrzucic ;)

Slawek.

Tytuł:
PostNapisane: 06.paź.2005 07:40:43 
Klubowicz

slawo80 napisał(a):
Po wykryciu sytuacji ze alternator zaczyna ladowac uklad odczekuje jakis czas i zalacza swiatla. Ma to te zalete ze zarowki nie sa narazone na swiecenie od razu w sytuacji gdy akumulator jest obciazony przez odpalanie a zaczynaja swiecic dopiero po pewnym czasie jak silnik juz pracuje. Wylaczenie zaplonu powoduje zgaszenie swiatel. Postaram sie tego poszykac i wrzucic ;)

Nie wiem jak w innych ale u mnie i tak obwód od świateł jest przerywany na czas kręcenia rozrusznikiem i nie jest to zależne od spadku napęcia w instalacji! W takim wypadku ten układ jest więc zupełnie niepotrzebny... chyba, że ma być z wodotryskiem to niech jeszcze zamryga awaryjnymi, pryśnie wodą ze spryskiwacza i pomerda hakiem :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 06.paź.2005 08:48:13 
Użytkownik

Niektóre samochody robione "na skandynawie" miały dodatkowy przekażnik z załączaniem czasowym, po paru sekundach od uruchomienia silnika i zgasnięciu kontrolki ładowania załączały się swiatła przy załączonym włączniku świateł oczywiście. Taki bajerek można było dokupić za ok. 160 zł (drogo) np. w aso Opla ja miałem takie coś w Vectrze z 2000 r. Może w Audi też jest coś takiego i trzeba by było poczytać o wypasie robionym właśnie na skandynawie

Tytuł:
PostNapisane: 07.paź.2005 00:06:44 
Użytkownik

GrzesB napisał(a):
slawo80 napisał(a):

Nie wiem jak w innych ale u mnie i tak obwód od świateł jest przerywany na czas kręcenia rozrusznikiem i nie jest to zależne od spadku napęcia w instalacji! W takim wypadku ten układ jest więc zupełnie niepotrzebny... chyba, że ma być z wodotryskiem to niech jeszcze zamryga awaryjnymi, pryśnie wodą ze spryskiwacza i pomerda hakiem :peace:

Ja wiem, ze najlatwiej jest krytykowac i nabijac sie ;) zwlaszcza jak sie nie wie o co chodzi ;)
W takim razie powiedz mi co sie dzieje w twoim samochodzie jak na wlaczonych swiatlach zgasisz silnik i wyjmiesz kluczyk?
Ps. To ze u ciebie przy odpalaniu odlaczane sa pewne obwody to nie zadna nowosc (tak robi sie od dawna) i to ze nie jest to zalezne od spadku napiecia w instalacji to tez nie zadna magia, ale jak sie domyslam nie musze tlumaczyc Ci idei tego rozwiazania .
O gustach sie nie dyskutuje wiec jesli lubisz "wodotryski", "blyskoteki" i "machajace haki" to twoja sprawa, masz do tego pelne prawo ;)

Slawek.

Tytuł:
PostNapisane: 07.paź.2005 08:31:45 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Najprościej nakleic sobie taka naklejke"ZAPNIJ PASY WŁĄCZ ŚWIATŁA", będzie pewne ze od niej nic sie nie zapali a i pasy automatycznie będą się zapinały jak w amerykańskich autach :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 07.paź.2005 12:00:55 
Klubowicz

mały v8 napisał(a):
Najprościej nakleic sobie taka naklejke"ZAPNIJ PASY WŁĄCZ ŚWIATŁA", będzie pewne ze od niej nic sie nie zapali a i pasy automatycznie będą się zapinały jak w amerykańskich autach :diabel:

tia, a co większy lamer niech sobie wogóle całą listę przygotuje, np:
- upewnij się, że wszystkie drzwi są domknięte
- wyreguluj lusterka (wszystkie trzy)
- zapnij pasy
- wyreguluj fotele
- sprawdź czy pasażerowie są bezpieczni (szczególnie teściowa w bagażniku)
- itd... :P

Tytuł:
PostNapisane: 07.paź.2005 15:15:32 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
W przełączniku mostkujesz przewód zasilający z przewodem odpowiedzialnym za przesył energetyczny na reflektory, lampy tylne. ito by było na tyle.
Pamiętaj tylko że mostek nalepszy jest zwodzony. :diabel:
Ja mam tak rozwiązane i działa.Aaaaaaaa i światła ,radio i inne wyłączają się przy rozruchu.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 08.paź.2005 20:34:22 
Użytkownik

ADAM 12 tak myslalem aby pokopac w tym przelaczniku ale obawialem sie ze postoje sie beda palily moze sie kiedys zabiore za tem bajer

Tytuł:
PostNapisane: 09.paź.2005 21:50:42 
Klubowicz

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64861923 Tu kupisz takie urządzenie i kosztuje tylko 35 zł a jak poszukasz to są tańsze. Będzie sam wyłączał i załączał światła po czasie 6s od rozruchu.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1